Momentul în care un blindat american MaxxPro rezistă la lovituri multiple din partea forțelor ruse VIDEO

0
Publicat:

O înregistrare video de pe câmpul de luptă din Ucraina arată un vehicul blindat MaxxPro fabricat în SUA scăpând neatins după o serie de lovituri directe din partea forțelor ruse, relatează Business Insider.

FOTO Captură video
FOTO Captură video

În pofida faptului că a fost supus la cel puțin trei explozii puternice, vehiculul blindat reușește cu succes să își croiască drum pe o cărare. Potrivit relatărilor, filmarea a fost realizată în zona Ceasiv Iar din regiunea ucraineană Donețk, unde luptele dintre Rusia și Ucraina au fost intense în ultimele luni.

Rob Lee, cercetător senior la Institutul de cercetare în domeniul politicii externe, a explicat pe rețeaua de socializare X că robustul MaxxPro a fost atacat cu mortiere și drone.

Proiectat de Navistar Defense și de compania israeliană Plasan Sasa, MaxxPro face parte din programul MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) al armatei americane.

Fostul director de proiectare pentru Plasan Nir Kahn a scris pe X, în dreptul  imaginilor cu vehiculul ce se deplasează sub tirurile rusești: „Sunt foarte mândru că am participat la proiectarea Navistar MaxxPro MRAP. A salvat mii de vieți, acum și în Ucraina”.

MaxxPro a fost construit pentru a proteja soldații din Irak împotriva dispozitivelor explozive improvizate, potrivit site-ului Navistar Defense.

Are o carcasă în formă de „V” care deviază exploziile departe de echipaj și este proiectată „pentru a rezista la focuri de arme balistice, explozii de mine, IED-uri și alte amenințări emergente”.

Vehiculul are o capacitate de 12 locuri. Unica sa turelă adăpostește o mitralieră de calibru 7.62 sau 12,7 mm și are spațiu pentru un artilerist, precizează Navistar.

Anul trecut, SUA au anunțat că vor trimite 200 de vehicule în Ucraina ca parte a unui pachet de ajutor militar. De atunci, vehiculele s-au dovedit cruciale pentru efortul de război al Ucrainei.

În iunie anul trecut, în iunie, soldații din Brigada 68 Jaeger din Ucraina au rămas blocați în timp ce încercau să avanseze în satul Blahodatne, în sudul regiunii ucrainene Herson.

În timp ce o parte din ei au fost uciși în timp ce încercau să fugă, alții au reușit să scape cu un MaxxPro, în ciuda faptului că s-au confruntat cu focuri grele de artilerie.

„MaxxPro-urile sunt precum o țintă roșie pentru ruși. Îl țintesc cu tot ce au. Dar ele sunt aproape indestructibile", declara Stepan, un soldat ucrainean, pentru The Times.

Unul dintre vehicule a fost lovit de artilerie și altul de mortiere, dar „toți cei din interior au supraviețuit. Acestea au salvat realmente viețile soldaților noștri", a subliniat Stepan.

Site-ul olandez de informații din surse deschise Oryx estimează la 90 pierderile ucrainene de M1224 MaxxPro, acestea fiind confirmate vizual.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite