Focşani: Vasile Burgă face parte din "Generaţia de Aur" a fotbalului vrâncean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început fotbalul în 1980 . La 17 ani s-a transferat la Unirea Focşani, pentru ca nouă ani mai târziu să debuteze în liga I, cu Selena Bacău. În perioada 1984-1986, Vasile Burgă a fost împrumutat la Petrolul Berca. A revenit la Unirea Focşani, echipă cu care a reuşit o promovare spectaculoasă în Divizia "B" în anul 1987.

Vasile Burgă a făcut parte din "Generaţia de Aur" a fotbalului vrâncean, alături de nume ca Galan, Alexandru, Paraschiv, Lupu, Rusu, Fulga, Popescu, Purcăreaţă, Dragu, Susanu, Babalâc, Brutaru, Serea, Manta, Răducan, Bratu şi Colan.


"Marele meu regret este că nu am promovat cu Focşaniul în liga I. Am avut fotbalişti de mare valoare, dar nu s-a vrut niciodată să se promoveze. De la generaţia lui Titi Rusu şi până la cea a lui Galan sau Alexandru, Focşaniul a fost în prim-planul fotbalului de la noi din ţară"
, spune cu regret fostul jucător al Unirii Focşani.

A jucat la Selena Bacău trei ani


Evoluţiile bune ale fundaşului de bandă stânga de la Unirea, Vasile Burgă, au atras atenţia cluburilor din prima ligă. Selena Bacău a fost cea care s-a mişcat rapid pe piaţa transferurilor şi l-a achiziţionat pe Burgă în 1992.


"Costică Ştefănescu şi Grigore Sichitiu au fost cei care au insistat să mă ia la Selena Bacău. Patron era Dumitru Sechelaiu, un om care era înnebunit să facă performanţă. Clubul era organizat foarte bine, diferenţa dintre Bacău şi Focşani fiind foarte mare din acest punct de vedere. Preşedinte era Corneliu Costinescu un om puternic în fotbalul de la noi din ţară", îşi aduce aminte Burgă.


Fostul fundaş de bandă stânga a jucat trei sezoane în liga I pentru FCM Bacău timp în care a bifat aproximativ 100 de partide.


"Am debutat cu o victorie în liga naţională împotriva celor de a Inter Sibiu, scor 2-0. Cea mai important victorie din cariera mea a fost obţinut pe terenul celor de la Dinamo, scor 1-0, gol Condurache", spune Burgă.

Este observator federal


După ce s-a lăsat de fotbal, Vasile Burgă nu a ieşit din sistem şi s-a făcut arbitru. A luat cu brio toate examenele din arbitraj şi în numai doi ani a ajuns arbitru-asistent la liga a II-a.


A arbitrat zece ani la acest nivel, fiind unul dintre cei mai apreciaţi cavaleri ai fluierului de la noi. Acum este observator din partea Federaţiei Române de Fotbal, sportul rege fiind în continuare marea sa pasiune.


"Am arbitrat şi câteva meciuri internaţionale la nivel de juniori şi tineret între reprezentativele României şi Moldovei. Au fost zece ani de arbitraj la nivel bun cu multe derby-uri. Acum sunt observator federal la nivelul ligii a III-a", conchide Burgă.

întrebări şi răspunsuri

De când sunteţi angajat la Penitenciarul Focşani?
Din anul 1999. În primii ani m-am ocupat de pregătirea sportivă. Am reuşit cu echipa de fotbal să au un loc trei la Campionatul Naţional al Penitenciarelor. Acum sunt ofiţer cu grad de comisar şef.

Care sunt cele mai mari regrete din fotbal?


Faptul că mulţi dintre copiii care practică acum fotbalul nu mai au anumite modele. Atunci când am debutat la Unirea Focşani am avut multe de învăţat de la jucătorii cu mare experienţă. Când greşeam mi se explica pe loc ce nu făceam bine şi asta mi-a prins bine. Acum nu prea mai ai de la cine să înveţi.

ce îi place

Nu-mi plac oamenii cu două feţe, care una îţi spun în faţă şi alta fac pe la spate. Eu sunt un tip direct căruia îi place adevărul şi lucrurilor spuse în faţă, nu pe ocolişuri. Pot fi considerat un tip încomod pentru asta, dar este mai bine să fii corect.

ce nu îi place

Nu-mi place că nu mai există prietenii adevărate. Totul este pe interes. Nu mai ştii când o prietenie este sinceră. Toţi se orientează în funcţie de interesul personal. Aproape nimic nu se mai face din suflet. Nu mai există pasiune pentru aproape nimic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite