Ce trebuie să facă elevii navetişti pentru a beneficia de transport gratis. Operatorii din Vrancea, chemaţi la Consiliul Judeţean să dea explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decontarea transportului gratuit pentru elevi în acest an şcolar este suportată în proporţie de 50% de Ministerul Educaţiei, prin IŞJ şi 50% din bugetul judeţului, prin Consiliul Judeţean.

Elevii care doresc să beneficieze de gratuitate depun la începutul fiecărui semestru. la secretariatul şcolii pe care o frecventează. o cerere prin care solicită eliberarea unei adeverinţe care atestă calitatea de elev, în vederea deplasării cu titlu gratuit între domiciliu şi unitatea şcolară.

În baza adeverinţei, operatorul de transport eliberează documentul de călătorie, respectiv legitimaţia sau abonamentul de transport, iar o copie a documentului este depusă de elev la şcoală. 

Fiecare şcoală trebuie să transmită CJ, până cel târziu în data de 5 a lunii următoare, pentru luna trecută, o situaţie cu suma cuvenită pentru deplasarea elevilor care beneficiază de gratuitate.

În urma situaţiei centralizate de CJ, operatorul de transport emite factura, în cuantum de 50% din suma de plată pentru IŞJ şi 50% pentru CJ. Potrivit legislaţiei, operatorii au obligaţia să menţină acelaşi tarif pentru toată durata anului şcolar.

În Vrancea au fost semnalate câteva disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte decontarea transportului pentru şcolari. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, a reunit toţi factorii implicaţi în desfăşurarea transportului judeţean (operatorii de transport, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, funcţionari din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean), pentru rezolvarea dificultăţilor apărute şi pentru găsirea de soluţii.

La nivelul Consiliului Judeţean Vrancea există o situaţie centralizată cu numărul de elevi beneficiari de transport judeţean, în număr de 4.000. Transportul şcolar judeţean se decontează pentru elevii care nu frecventează şcoala în localitatea de domiciliu şi care sunt prezenţi la ore.

”Ne-am întâlnit astăzi pentru a găsi soluţii şi pentru ca elevii să nu fie afectaţi. Trebuie să fim parteneri, să avem un dialog permanent, şcoală-transportatori-CJ, pentru binele copiilor. Trebuie să ne implicăm cu toţii mai mult, pentru a aplica o practică unitară la nivelul judeţului. Beneficiari sunt copiii, care nu trebuie să mai fie obligaţi să scoată bani din buzunar pentru transport, ci să fie încurajaţi să vină la şcoală, pentru ca astfel să evităm abandonul şcolar. Vreau să facem o decontare cât mai rapidă a sumelor, există bani, dar trebuie să existe şi o coordonare între instituţii. Atât timp cât sunt bani şi este şi voinţă, putem rezolva orice”, a declarat Cătălin Toma.

Preşedintele Consiliului Judeţean a dispus şi o informare a primăriilor cu privire la repectarea normelor în ceea ce priveşte circulaţia microbuzelor şcolare.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite