Surpriză de proporții în dosarul tragediei de la 2 Mai: procurorii cer strămutarea cauzei. De ce nu mai au încredere în judecători

0
Publicat:

Deși, de regulă, părțile dintr-un dosar recurg la cereri strămutarea a unui proces, sperând in sentințe favorabile, de această dată Parchetul a făcut această cerere, unul dintre motive fiind acela că se fac mari presiuni din partea opiniei publice. 

Familia lui Sebastian Olariu sursa foto Antonia Ispas
Familia lui Sebastian Olariu sursa foto Antonia Ispas

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au formulat săptămâna trecută o cerere de strămutare a dosarului tragediei rutiere de la 2 Mai.

Solicitarea surprinzătoare urmează să fie judecată de Curtea de Apel Constanța pe 2 aprilie, adică cu două zile înainte de noul termen pe fond al procesului.

Cererea menționată a surprins pe toată lumea pentru că, deși procurorii au acest drept procedural, de regulă doar inculpații și victimele fac astfel de cereri. Practic, Parchetul Mangalia recuză o întreagă instanță, lucru fără precedent în România.

Presiunea opiniei publice

Andrei Alexandru Bogdan, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, a explicat, pentru „Adevărul”, motivele pentru care a înaintat cererea.

„Vorbim de apariția unor elemente de tulburare ale ordinii și liniștii publice, de presiunea ivită ca urmare a acestui dosar de la Judecătoria Mangalia. Au apărut articole în presă despre judecător, au fost oferite declarații de presă de către cei implicați, toate acestea stârnit antipatie față de instanță și au tulburat liniștea și ordinea publică. Cu reacții care vin din atâtea părți, percepția publică ar fi că imparțialitatea judecătorului a fost afectată, orice soluție ar da judecătorul în acest caz”, a declarat magistratul.

Vă reamintim că judecătoarea care are misiunea de a analiza acest dosar face obiectul unei anchete disciplinare, declanșate de Inspecția Judiciară din cadrul CSM. Ancheta a trecut de faza verificărilor preliminare și a intrat în cea a cercetărilor, care presupune inclusiv audierea judecătoarei cu privire la învinuirile ce i se aduc.

La ambele termene de judecată de până acum familiile celor doi studenți omorâți în tragedia de la 2 Mai s-au plâns că au fost umilite de magistratul Ancuța Ioana Popoviciu. Aceasta l-a citat în sală pe Sebastian Olariu, unul dintre studenții morți, iar la al doilea termen l-a întrebat pe tatăl lui, care îi ținea o poză înrămată în brațe, cine este.

Apărătorii victimelor, surprinși de situație

Cererea procurorilor i-a luat prin surprindere pe apărătorii victimelor, care au solicitat, înainte de termenul din luna martie, recuzarea judecătoarei, cerere ce le-a fost respinsă.

„În mod evident dosarul tragediei de la 2 Mai nu este unul simplu de gestionat nici din punct de vedere emoțional, nici din punct de vedere judiciar dar bineînțeles nici din punctul de vedere al interacțiunii cu presa și bineînțeles cu familiile victimelor care pur și simplu sunt revoltate după ultimele două termene. Parchetul încearcă probabil să spună că, în momentul de față, ar putea să fie tulburată ordinea publică, în condițiile în care dosarul ar mai continua acolo, de parcă nu s-ar întâmpla același lucru în orice altă instanță unde ar putea fi mutat. Din punctul meu de vedere cererea ar trebui să fie în mod evident respinsă și mai degrabă cererea noastră de recuzare a judecătoarei ar fi trebuit admisă. Noi considerăm că aceasta s-a antepronuntat pe o anumită cerere, cea de schimbare a încadrării juridice a faptei, respingând-o cumva prin admiterea cererii de procedura simplificată a lui Vlad Matei Pascu", a afirmat avocatul Adrian Cuculis, apărătorul familiei Dragomir.

Apărătorul spune că se așteaptă însă la orice decizie, dat fiind cum au mers lucrurile, până în prezent, în acest dosar.

„Dosarul 2 Mai, până în acest moment procesual, a avut mari probleme de procedură și dacă lucrurile continuă la fel, ar putea interveni orice decizie oricât de anormală ar putea să pară", a mai adăugat avocatul.

Dosarul vizează tragedia din luna august, anul trecut, când doi tineri studenți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu au fost omorâți cu mașina de Vlad Matei Pascu, un tânăr de bani gata, care se drogase înainte de a urca la volan.

Alți trei tineri din grupul lor au fost răniți, iar după nenorocire șoferul a încercat să fugă de la locul accidentului.

Tragedia a generat consecințe după consecințe: IPJ Constanța a fost reformat, șefi din Poliție, în frunte cu inspectorul șef au fost demiși, trei polițiști au fost deferiți Parchetului pentru cercetări la parlamentarii au promulgat „Legea 2 Mai", prin care traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite