Satul din România în care balonul oval bate categoric mingea de fotbal. Este locul în care s-a născut Adrian Apostol, „stejarul“ care a scris istorie cu Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul rugbistului constănţean Adrian Apostol, miuţa a fost de mult înlocuită de balonul oval. Tânărul care a înscris două eseuri la Cupa Mondială din Anglia a fost descoperit de un veteran de la Farul, care l-a dus la oraş să-l înveţe rugby. De atunci, printr-un program judeţean al promovării rugby-ului, zeci de copii de la sate calcă pe urmele lui Adrian Apostol, băiatul modest din comuna Nicolae Bălcescu care a ajuns la Mondiale.

Când constănţeanul Adrian Apostol (25 ani) a intrat pe teren, în minutul 64 al ultimei partide jucate de România la Campionatul Mondial din Anglia, Stejarii erau conduşi cu 29 la 3. Din acel moment, soarta jocului avea să se schimbe.

În minutul 66, un alt constănţean, Daniel Carpo, poartă balonul din grămadă, i-l pasează lui Apostol care se aruncă, cu mingea la piept, în terenul de ţintă. Eseu România, scorul creşte la 29-10. Peste 11 minute, Apostol se desprinde în aripa stângă şi planează spre un nou eseu, placat, dar prea târziu, de italieni. În câteva minute vine fluierul final: trei eseuri înscrise Italiei în doar 14 minute, dintre care două fuseseră realizate de constănţeanul Adrian Apostol.

Pierzând la scorul de 32-22, România a încheiat Mondialul onorabil - spun fanii. „Nu am câştigat, dar măcar am ieşit cu fruntea sus din această competiţie. Felicitări Stejarilor! Hai, România!“, au comentat suporterii pe reţelele de socializare.

„Pe ăsta micu` îl facem rugbist“

Sprintul rugbistului constănţean Adrian Apostol, care a redat „Stejarilor“ demnitatea de a pierde luptând până în ultimul moment la Cupa Mondială, a început cu doar 10 ani în urmă, pe tăpşanul din comuna Nicolae Bălcescu. Avea 15 ani, când un veteran al rugby-ului, Silviu Matei, fost combatant la Farul Constanţa, i-a zis lui Petre Apostol, tatăl lui Andrei: „Pe ăsta micu` îl facem rugbist“. L-a luat pe băiat la oraş, l-a înscris la căminul de la şcoala sportivă şi l-a dat pe mâna antrenorilor. „Este un băiat foarte serios şi ascultător, nu vorbeşte în plus. Dacă mai dura meciul 10-15 minute, el răsturna scorul. Nu mai zic, dacă-l băga mai repede în teren ce ar fi putut face. O să mai prindă cel puţin două campionate mondiale“, socoteşte Silviu Matei (61 ani), rugbistul care l-a descoperit pe Adrian.

Cu gândul la băiat

Astfel că la 21 ani, Adrian Apostol mergea la primul său Mondial, în Noua Zeelandă, în anul 2011. Acum, la Mondialul din Anglia, familia lui Adrian Apostol nu a putut urmări meciurile pentru că Digi nu se difuzează în sat, iar internetul merge greu.

„Am vorbit cu el cu vreo două zile înainte, că îl prindem greu, are mereu antrenamente, şedinţe de pregătire. Ne-a zis că aşteaptă meciul cu nerăbdare, să joace şi el. Ne bucură tare mult că a reuşit să înscrie. Noi l-am vrea aici, acasă“, spune tatăl, necăjit că Rugby Farul s-a desfiinţat acum câteva luni, iar băiatul său joacă acum tocmai la Baia Mare.

Mingea cu colţuri

Când avea liber de la şcoală şi venea pe acasă, la Nicolae Bălcescu, Adrian al lui Petrică Apostol aducea cu el balonul oval cu care se antrena. Ceilalţi copii s-au amuzat întâi de traiectoria ciudată a mingiei cu colţuri, apoi au învăţat s-o strunească. Nu după mult timp, prin 2008, în şcolile de la sate pătrundea un program local iniţiat de Asociaţia Judeţeană de Rugby şi de Rugby Club Farul, susţinut de Consiliul Judeţean Constanţa, prin care copiii şi profesorii de sport erau încurajaţi să practice la şcoală S-Rugby, o variantă fără contact a sportului atât de dur.

image

Microbul s-a prins, iar miuţa din curtea şcolii a fost înlocuită de rugby. Copiii au fost selecţionaţi de cluburile de juniori care căutau noile speranţe, astfel că la ora actuală, peste 20 băieţi din Nicolae Bălcescu - inclusiv fiul primarului şi fiul directoarei liceului - joacă rugby la nivel de performanţă. Un sfert dintre ei sunt deja campioni naţionali la juniori, de trei ori consecutiv, cu echipa Tomitanii antrenată de Cristian Cojocaru.

Calităţi native pentru sport

Copiii de la sate au calităţi native pentru sport. Sunt mai dornici de afirmare decât cei de la oraş. Sunt învăţaţi cu greul, fac faţă provocărilor, sunt motivaţi. Dacă sunt aduşi de mici în internate sportive, ei nu mai dau înapoi. Sunt sute de copii cu potenţial uriaş, este nevoie să însănătoşim generaţiile, să-i scoatem pe copii din case. Trebuie să promovăm sportul, este cel mai bun mesager al României. În toată Dobrogea se munceşte la revirimentul rugbyului de înaltă performanţă, Constanţa fiind cel mai titrat oraş de provincie, cu 6 titluri de campioană. Constanţa a trimis 3 constănţeni în lotul naţional de la Mondiale: Daniel Carpo, Adrian Apostol şi Sabin Strătilă. Iar când vom readuce la viaţă echipa-fanion a judeţului, acela va fi momentul culminant care va încununa eforturile noastre“, spune antrenorul Cojocaru.

image

De multe ori, Cristian Cojocaru joacă rolul părintelui pentru copiii de la ţară. Aşa s-a întâmplat şi cu Teodor Andrei (17 ani), consătean cu Adrian Apostol. „Antrenorul a zis să-i dea o şansă, că băiatul era mititel şi purta ochelari, era şoarece de bibliotecă. «Probabil o să renunţe singur, dacă nu e făcut pentru aşa ceva». Apoi a fost uimit de ce-i poate capul. Acum, băiatul meu are 1,90 metri. Eu n-am fost de acord întâi cu rugby-ul, mi-era teamă că e un sport prea dur. Dar el era rănit şi întreba medicii: «Nu-i aşa că o să joc meciul următor?». Dacă voiam să-l pedepsesc, îi spuneam că nu-l mai las la antrenament. Avea antrenament dimineaţa de la 8, iar la 14 începea orele la şcoală. Ca să nu stea pe drumuri, antrenorul îl lua acasă, unde copilul mânca şi îşi făcea temele. Chiar suntem o familie“, afirmă Rodica Andrei, mama lui Teodor, acum campion naţional.

Directoarea şcolii din comună este şi ea mamă de rugbist, la clubul Cleopatra. „Aceşti copii îşi ocupă timpul liber făcând sport. Muncesc foarte mult, au zilnic antrenamente. Şi copilul meu face rugby, chiar duminică am fost în galerie să-i sprijinim. Sportul i-a ajutat mult pe copiii din comună. Noi, cei de la şcoală ţinem întotdeauna legătura cu antrenorul, iar când mai făceau trăznăi, antrenorul le dădea în plus o tură de teren sau exerciţii fizice. Îi disciplinează foarte mult, mai ales că sunt băieţi“, declară Tatiana Stoica, directoarea Liceului tehnologic I.C. Brătianu din comuna Nicolae Bălcescu.

„La viitorul lor ne-am gândit“

Ofiţerul de presă al Jandarmeriei Constanţa, Sorin Trancă, este de formaţie profesor de educaţie fizică şi sport, cu doctorat în rugby dat pe proiectul dezvoltat în satele constănţene. A jucat rugby, a antrenat juniori cu care a câştigat campionate şi a creat programul sportiv implementat de autorităţile judeţene. Cluburile au susţinere de la primării şi de la sponsori.

„Avem 10 titluri de campioni obţinute cu echipe de la sate la diferite categorii de vârstă, începând de la «sub 12 ani». În unele campionate naţionale, finala s-a jucat între echipe constănţene, ca acum, în 2015, când Victoria Cumpăna a cucerit titlul în faţa celor de la Mihail Kogălniceanu. Copiii sunt pregătiţi în satele lor, apoi sunt chemaţi la antrenament cu echipa, iar dacă sunt buni ajung să fie selecţionaţi. Stau la căminul Liceului Sportiv din Constanţa, primesc echipament, mingii, ghete şi un ajutor financiar pentru transportul spre casă. Dar ce-i mai important este că li se oferă perspectivă unor copii de la sate, care altfel ar fi putut apuca pe alte căi“, arată Sorin Trancă.

La vremea creării proiectului, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Rugby era Florian Constantin, el însuşi rugbist cu state vechi. „Pentru copii am făcut totul, la viitorul lor ne-am gândit atunci, în trecut. Aşteptăm de la ei dăruire şi dramul acela de nebunie pe teren, fără de care ne ducem toţi acasă“, afirmă Constantin.

Primarul din comuna Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, promite că va sprijini sportul cât va putea, prin orice mijloace. „Şi prin forţele noastre, şi prin primărie. Şi pe Adrian Apostol l-am ajutat, tatăl lui e şofer la noi. Ne mândrim cu băiatul, a făcut numele comunei cunoscut. Şi sunt mai mulţi copii care îi calcă pe urme. Rugby-ul este un sport care îi învaţă spiritul de echipă şi disciplina în primul rând. Îi învaţă de bine pentru mai departe“, spune primarul Bălan, el însuşi tată de „Tomitan“.



Vă mai recomandăm:

image

Cupa Mondială de Rugby: România - Italia 22-32. "Stejarii" au revenit spectaculos, dar prea târziu

Cupa Mondială de Rugby: Suspendat cu Italia, căpitanul Mihai Macovei ratează şansa unui record greu de realizat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite