Povestea cutremurătoare a bătrânei care îşi plânge fiul mort. Îndură gerul ca să vândă mărunţişurile împletite cu greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâna din Năvodari, în frig, cu lucrurile de vânzare Sursa Facebook Luiza Rosentzweig
Bătrâna din Năvodari, în frig, cu lucrurile de vânzare Sursa Facebook Luiza Rosentzweig

Situaţia unei bătrâne care este prezentată periodic pe Facebook, stând în frig şi vânzând mărunţişuri împletite de ea, este lămurită de Primăria Năvodari. Conducerea oraşului a fost criticată pentru că nu are grijă de vârstnicii săi.

Luiza Rosentzveig, fondatoarea Asociaţiei Caritatea din Constanţa, a postat pe Facebook două fotografii înfăţişându-o pe bătrânica îmbrăcată foarte gros, care stă afară, în faţa blocului, în ger, vânzând lucruri făcute de ea. 

„Acum este despre ea, despre sufletul cald din ninsoarea rece. Sunt -2 grade Celsius, e luni dimineaţă, sunt la Taxe şi impozite în Năvodari şi o văd cum târâie sacii şi iese dintr-un bloc naţionalizat pe care nu aţi vrea să îl vedeţi, pentru că ar trebui să vă avertizez că imaginile vă pot afecta emoţional.

Ştiu e doar un caz între multe alte cazuri... Oare ne-am gândit vreodată cum va fi bătrâneţea noastră? Cum de sus poţi să cazi jos? A avut o viaţă normală cândva, până i-a murit băiatul.

Acest trai indiferent de anotimp şi zi, o singurătate apăsătoare, 2 andrele în mâinile obosite şi un simt tactil mai dezvoltat de când şi-a pierdut ochelarii. Nu cerşeşte, e acolo zi de zi cu pluşurile, cărţile, mileurile şi totoşii împleţiţii pe care puţini au ochi să le vadă.

Un glas blând îmi umple ziua cu bucurie: <Există şi oameni cu suflet>“, a scris Luiza Rosentzveig pe Facebook. 

Bătrâna din Năvodari care stă în frig şi vinde lucruri împletite de ea Sursa Facebook Luiza Rosentweig

Bătrâna din Năvodari care stă în frig şi vinde lucruri împletite de ea Sursa Facebook Luiza Rosentweig

Primăria Năvodari a răspuns postării printr-o precizare oficială pe site-ul său: 

„Situaţia doamnei B.A. este cunoscută de Direcţia Asistenţă Socială, iar în urma postării articolului pe internet, s-a efectuat o nouă vizită la domiciliul acesteia.

Doamna B.A. în vârstă de 77 ani, este văduvă, pensionară şi locuieşte singură în apartamentul proprietate personală format din 2 camere şi dependinţe, locuinţă care îi oferă confortul necesar pentru un trăi decent. Imobilul nu prezintă risc ambiental (este curat întreţinut, aerisit, mobilat şi dotat cu cele necesare unui trai modest, dar decent) şi nu înregistrează datorii la plata utilităţilor.

Doamna are două fiice, care locuiesc în oraşe aflate în apropierea oraşului Năvodari, menţinând legătura permanent cu acestea (atât telefonic, cât şi prin vizite periodice), iar singurul fiu pe care l-a avut a decedat în urmă cu aproximativ un an.

Vârstnica prezintă probleme de sănătate doar cele specifice vârstei, aflându-se în evidenţa medicului de familie, neavând un diagnostic grav care să impună administrarea unui tratament medicamentos permanent.

În urma evaluării făcute de reprezentanţii instituţiei, nu au fost identificate deprivări materiale care să îi pună viaţa sau sănătatea în pericol şi nu există risc de excluziune socială.

Precizăm totodată faptul că doamna B.A. a beneficiat de-a lungul timpului şi până în prezent de următoarele beneficii de asistenţă socială:

  • subvenţie la încălzirea locuinţei conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece;
  • tichete sociale acordate pensionarilor conform HCL 30/2017 privind acordarea ajutoarelor de urgenţă şi ajutoarelor de înmormântare.

De asemenea, doamna a fost informată şi consiliată cu privire la posibilitatea acordării următoarelor servicii sociale:

  • asigurarea hranei zilnice (prânz şi cină) în cadrul Cantinei de Ajutor Social;
  • participarea la activităţi socio-ocupaţionale (petrecerea timpului liber, socializare, excursii, s.a.) în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă, servicii pe care aceasta le-a refuzat, considerând ca nu îi sunt necesare, dorind să îşi menţină stilul de viaţă pe care l-a adoptat în urmă cu mai mulţi ani, stil la care s-a făcut referire în articolul menţionat şi care atrage compasiunea comunităţii.

Toate aceste aspecte au fost discutate telefonic şi cu una dintre fiicele doamnei, care ne-a confirmat faptul că este decizia doamnei B.A. de a-şi petrece zilnic timpul croşetând şi împletind diverse lucruri pe care le expune în spaţiul public.

Apreciem spiritul civic al comunităţii şi dorinţa de implicare în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, dar considerăm că o evaluare completă, obiectivă şi reală a stării de dificultate în care se poate afla o persoană la un anumit moment al vieţii, se poate realiza numai după culegerea tuturor informaţiilor relevante despre persoană, lucru pe care îl poate realiza Direcţia Asistenţă Socială, în colaborare cu alte instituţii.

Aducându-ne la cunoştinţă situaţiile de dificultate din jurul dumneavoastră, urmate de intervenţiile prompte ale asistenţilor sociali, contribuiţi la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor în cauză, acolo unde este o nevoie reala, cu respectarea prevederilor legale; unde cadrul legislativ nu acoperă în totalitate nevoile identificate, instituţia noastră organizează campanii umanitare de strângere de fonduri, îmbrăcăminte, alimente, etc., iar unele situaţii urgente sunt rezolvate chiar şi prin donaţiile directe făcute de angajaţii instituţiei (în bani, alimente, îmbrăcăminte ş.a.).“ 

Pe aceeaşi temă: 

Singură pe lume, cu o pensie de 300 de lei. Anul trecut şi-a pierdut fiul, mort în somn la numai 35 de ani. Acum, în Postul Crăciunului, îşi poate pierde şi locuinţa

Preotul care dă pâinea cea de toate zilele: „M-am cutremurat la spovedanie, când copiii mi-au spus că dorinţa lor cea mare este să mănânce“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite