Plajele din Eforie Sud se lărgesc considerabil. Cum arată ele la începutul iernii VIDEO

0
Publicat:

La începutul lui septembrie, plajele din Eforie Sud au început să fie lărgite grație unui proiect cu finanțare europeană menit să reducă eroziunea costieră. Turiștii care vor veni în 2023 în Eforie Sud, nu vor mai recunoaște acest loc.

Plajele din Eforie Sud se lărgesc FOTO: Călin Gavrilaș
Plajele din Eforie Sud se lărgesc FOTO: Călin Gavrilaș

Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, a fost evitată de turiști ani de-a rândul și din cauza plajelor foarte mici, aproape inexistente în anumite locuri. Valurile mării au ajuns aproape de zona de promenadă, lăsând doar câțiva metri pentru doritorii de stat la soare.

Acum, chiar dacă vremea s-a răcit și am intrat oficial în lunile de iarnă, se lucrează la lărgirea plajei din această stațiune. La final, ele vor avea o lățime cuprinsă între 100 și 150 de metri, având astfel posibilitatea de a primi cu mult mai mult turiști.

Antreprenorii au realizat mai întâi o serie de diguri, apoi au început procesul de înnisipare. Totul se face fără a deranja perioadele de sezon estival.

Plaja din Eforie Sud în nov. 2022 (sus) și 2018 (jos) Foto: Călin Gavrilaș
Plaja din Eforie Sud în nov. 2022 (sus) și 2018 (jos) Foto: Călin Gavrilaș

Lucrările la lotul 5 – Eforie – au început încă din 2020, cu faza de proiectare. Apoi, anul trecut, s-a lucrat la diguri, acestea fiind finalizate în mai 2022. În lunile iulie și august nu s-a lucrat la lărgirea plajelor pentru a nu deranja turiștii. În luna septembrie au început cu înnisiparea porțiunii de nord, acolo unde nu era o zonă căutată de turiști. Din 15 septembrie, odată cu finalizarea sezonului estival, lucrările s-au extins către restul stațiunii.

În 12 săptămâni totul va fi gata. De aceea, draga funcționează nonstop pompând nisip din larg. Peste 1,5 milioane de metri cubi de nisip vor fi extrase din largul Mării Negre și aduse, prin conducte, la mal.

„Zeci de ani, turiștii vor putea folosi aceste zone de plaja. Este o investiție pe termen lung și foarte lung. Viteza de execuție este foarte bună pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate”, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Lucrările din Eforie se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla.

Plaja din Eforie sud după lărgire FOTO: Călin Gavrilaș
Plaja din Eforie sud după lărgire FOTO: Călin Gavrilaș

Cel mai important proiect al litoralului

 „Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut.

Impactul proiectului va fi, conform documentaţiei tehnice, „crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costineşti + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp”.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite