Startul regenerării urbane la Călăraşi. Centrul vechi al oraşului de pe Borcea a devenit un imens şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început lucările pentru modernizarea Centrului Vechi al Călăraşiului FOTO Facebook/M.D.
Au început lucările pentru modernizarea Centrului Vechi al Călăraşiului FOTO Facebook/M.D.

Pentru următoarele 17 luni, centrul vechi al Călăraşiului s-a transformat într-un imens şantier.  Excavatoare, buldozere, camioane şi o armată de muncitori au început lucrările la cel mai mare proiect de regenerare urbană.

Autorităţile locale au demarat proiectul prin care se va crea un spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a oraşului de pe malul Borcei. Astfel, se va lucra pe strada 1 Decembrie 1918, strada Traian şi strada Sloboziei, mai exact segmentul de drum cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918, 

„Lucrările de execuţie au demarat şi pentru că în cadrul proiectului se vor realiza lucrări de alimentare cu energie electrică, de canalizaţie pentru infrastructura de comunicaţii a sistemelor inteligente de transport, lucrări de irigaţii, alimentare cu apă şi canalizare. 

Am iniţiat deja o primă întâlnire de lucru cu reprezentanţii operatorilor de televiziune, telefonie, reţele electrice, gaze şi apă-canal pentru identificarea de soluţii în cazul problemelor ce s-ar putea ivi în derularea proiectului.

 Am format un grup de lucru din care fac parte şi colegi din cadrul Primăriei pentru a facilita comunicarea între toţi cei implicaţi în realizarea acestei investiţii de anvergură.

Şi pe această cale, ne cerem scuze pentru deranjul creat, dar vă asigurăm că toţi cei implicaţi vor face tot posibilul să reducă disconfortul locatarilor din zonă”, a anunţat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

Valoarea totală a proiectului este de 7,65 milioane euro, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 17 luni.

calarasi modernizare centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Lucrările de modernizare durează 17 luni FOTO Facebook/M.D.

Astfel, autorităţile vor demola amenajările existente şi vor introduce fântâni arteziene, mobilier urban, pergole, rampe şi vor extinde spaţiie verzi prin amenajare peisagistică.

“Zona centrală în care este situat amplasamentul investiţiei concentrează cele mai importante unităţi administrative, financiare, culturale şi comerciale şi prezintă o bună deservire cu spaţii publice prin existenţa unei reţele formată din grădini, squaruri şi pieţe conectate, parţial, prin zone pietonale.  Cu toate acestea, spaţiul public nu este amenajat corespunzător, fiind în mare măsură degradat. Astfel, per ansamblu, zona nu este foarte atractivă pentru locuitori, fiind necesară reamenajarea şi revitalizarea zonei pietonale”, spun autorităţile locale.

calarasi modernizare centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Centrul Vechi, un imens şantier FOTO Facebook/M.D. 

Soluţii moderne de spaţii urbane

Proiectul propune soluţii moderne de spaţii publice şi pietonal, infrastructura necesară derulării tranzitului pietonilor şi bicicliştilor între zonele de interes din zona centrală şi a legăturii între liniile de circulaţie ale transportului public urban.

calarasi modernizare centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Lucrări de amenajare în centrul Călăraşiului FOTO Facebook/M./D.

Lucrările de intervenţie propuse vor consta în: lucrări de infrastructură, fântâni, mărirea şi diversificarea zonelor de spaţiu verde prin amplasarea de jardiniere şi gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone şi foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei. Se vor înfiinţa trepte şi rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizaţii subterane pentru instalaţiile noi, cât şi pentru reţelele de telefoni. Vor fi amenajate zone de şedere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente şi autonome). 

calarasi modernizare centrul vechi FOTO faceb/M.D.

Aşa va arată zona după marea regenerare urbană FOTO Facebook/PMC

În acelaşi perimetru va fi amplasată o staţie autonomă de închiriat biciclete pentru circa 30 de biciclete, care va permite parcarea în siguranţă a acestora, precum şi un confort ridicat pentru închiriere şi returnare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lecţiile dezarmării nucleare a Ucrainei. Politician de la Kiev: Nu aveţi încredere în angajamentele Rusiei

LIVE TEXT Imaginile din satelit arată forţele terestre ruseşti dispersându-se în poziţii apropiate de graniţa cu Ucraina

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite