Descinderi în 15 judeţe la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul, estimat la 18 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderi în mai multe judeţe Foto:Arhivă Adevărul
Descinderi în mai multe judeţe Foto:Arhivă Adevărul

Zeci de percheziţii domiciliare, la care participă 250 de oameni ai legii, sunt efectuate în 15 judeţe, printre care şi Călăraşi, dar şi municipiul Bucureşti. Anchetatorii au descins la mai mulţi suspecţi, bănuiţi că au înşelat statul cu peste 18 milioane lei, prin evaziune fiscală.



Dosarul se află în instrumentare la poliţiştii din Mehedinţi, iar cele 58 de descinderi au loc la Mehedinţi, Bihor, Cluj, Timiş, Arad, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi Neamţ şi Bucureşti.

Poliţiştii controlează locuinţele, dar şi sediile de firme aparţinând unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, urmând a fi puse în executare 47 de mandate de aducere.
    
Conform anchetatorilor, din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 - 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unor societăţi comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Operaţiuni fictive

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei). Ulterior, spun poliţiştii, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.


Vă recomandăm şi:

UPDATE Descinderi la Dragalina. Reţeaua de escroci care vinde apă cu suc drept motorină, "călcată" de poliţişti: patru persoane au fost reţinute

Descinderi la negustorii de fier vechi, bănuiţi de spălare de bani şi evaziune. Achiziţii fictive de 59 milioane de euro

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite