Cea mai sănătoasă mâncare. Secretele ciorbei de lobodă, cu ce se drege delicioasa zeamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de lobodă, un preparat ieftin şi sănătos bucataras.ro
Ciorba de lobodă, un preparat ieftin şi sănătos bucataras.ro

Un preparat gustos, ieftin şi sănătos este nelipsit de pe mesele românilor primăvara. Reţeta delicioasei ciorbe de lobodă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare:

„Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice. 

Ingrediente:

1 kg lobodă

1 litru borş 

200 ml iaurt  

1 ou 

 1 ceapă  

1 morcov 

 piper, sare (după gust)  

verdeaţă: leuştean 

 1 linguriţă hrean ras 

 1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .

Mod de preparare:

Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul. Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită. După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote. Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă. Se toacă leuşteanul. Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.“ 

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Americanii trimit în Ucraina 100 de drone „kamikaze”. Ce sunt acestea şi cum pot fi folosite în lupta cu armata rusă

 

LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA trimit ucrainenilor drone „kamikaze”. Ruşii se retrag de la Cernobîl. Zelenski: Vom lupta pentru fiecare metru

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite