Ne paște o scumpire a pâinii, sunt convinși producătorii de cereale. Cauzele sunt seceta și căldura nefirească din această toamnă VIDEO

0
Publicat:

Fermierii din sud-estul țării abia reușesc să înființeze plantațiile agricole de toamnă, din cauza solului extrem de uscat. Grav este că grâul abia semănat nu dă deloc semne că încolțește, așa cum trebuia să se întâmple la sfârșit de octombrie.

De o jumătate de tonă de făină au nevoie angajații unei brutării din comuna buzoiană Mărăcineni pentru a produce cel puţin o mie de pâini pe zi, atât cât este cererea în magazinele de desfacere pe care le aprovizionează de două ori pe zi. Folosesc numai făină albă, de calitate, din care prepară trei tipuri de pâine coaptă la vatră, în diferite gramaje.

„Contează foarte mult făina, ca să iasă un produs bun, așa cum ne dorim noi pentru clienții noștri. Dacă nu e o făină bună nu ne iese ce trebuie. Folosim făină românească, de la noi din țară, care e cea mai bună”, spune Giani, unul dintre brutari.

Prețul pâinii ar putea crește, crede Giani. FOTO I. Bunilă
Prețul pâinii ar putea crește, crede Giani. FOTO I. Bunilă

Brutăriile, precum cea din Mărăcineni, îşi permit să menţină preţurile neschimbate la pâine, atât timp cât încă folosesc materia primă din stoc. Acolo unde făina a fost cumpărată cu mai puțin de doi lei kilogramul, în cantități mari, o pâine de 400 sau 500 de grame nu costă mai mult de trei lei.

Prețurile nu vor rămâne mult timp așa, cred brutarii, din cauza problemelor din agricultură, cauzate de secetă și căldura nefirească din octombrie, iar lipsa precipitațiilor ar putea compromite întregul an agricol.

„Patru sute, cinci sute de kilograme de făină folosim pe zi. Dacă se va scumpi, se vor scumpi toate, și pâinea, și totul din panificație”, crede Nicoleta, angajată a brutăriei.

Nicoleta, brutăreasă FOTO I. Bunilă
Nicoleta, brutăreasă FOTO I. Bunilă

Vin deja vești proaste dinspre agricultorii din sud-estul țării, unde seceta face ravagii pe câmp, de câțiva ani. Grâul semănat în această perioadă pe un sol extrem de uscat nu va răsări fără ploaie. Fermierii sunt la mila naturii.

„Uitați cum arată solul, plin de bolovani, praful se ridică la câțiva metri în sus. Până la prima ploaie va rămâne în pământ ca și cum ar fi la noi în magazie, în sacul de semințe”, declară Georgian Calotă, un fermier din comuna Balta Albă.

Acesta spune că până la sfârșitul anului apar deja indicii care ne vor lămuri dacă vom avea grâu sau nu în vara anului viitor. În cazul în care semnalele vor fi negative, acestea vor influența imediat prețul la grâu și la produsele de panificație. 

„Dacă nu se va face deloc, prețurile vor exploda, indiferent de influența grâului din Ucraina. Acum există prețul ăsta, de 80 de bani, și ca urmare a influenței din Ucraina. Terenul este uscat, cel puțin doi, până la patru metri este uscat la suprafață”, spune Georgian Calotă.

Nu doar la înființarea culturii de grâu sunt probleme, ci și la rapiță. Aceasta a fost semănată în august și nu a încolțit decât pe terenurile irigate. Din cauza terenului foarte uscat, lucrările agricole - precum aratul, discuitul și semănatul - au necesitat costuri de două ori mai mari decât au fost în anii agricoli buni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite