Umiliţi de samsarul retrocedărilor: circarii de la Globus trăiesc „în şatră“, printre hoţii de fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evacuaţi de pe terenul Circului, 50 de artişti au fost condamnaţi de samsarii de terenuri să trăiască printre gunoaie şi hoţii de fier vechi. Fără măsuri urgente, cel mai mare circ din ţară va dispărea, din 12 iunie, ca într-un număr de magie prost regizat.

„Magicienii“ retrocedărilor nu iartă nici măcar simbolurile Bucureştiului! Un tun imobiliar de circa 18 milioane de euro dat de către un „moştenitor“ misterios va face din menajeria Circului de Stat, după 50 de ani de activitate, doar o amintire frumoasă dacă autorităţile nu găsesc o soluţie. Reprezentanţii Circului sunt disperaţi, însă cei mai afectaţi sunt cei 50 de artişti care lucrează cu animale şi care trăiesc clipe de coşmar.

Pe lângă faptul că ar putea rămâne fără slujbe, aceştia nu mai au nici măcar un acoperiş sigur deasupra capului. Au fost aruncaţi, ca nişte gunoaie, în câteva vagoane depozitate pe un câmp de la marginea Capitalei, într-un depou RATB în care trăiesc ca-n Evul Mediu: se spală lighean şi îşi gătesc la reşou. Au ca vecini şlehtele de ţigani care şi-au făcut corturi în imediata vecinătate pentru că depoul e plin de fiare vechi.

Cu toate astea, artiştii îşi continuă spectacolele ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La fel de grav este şi faptul că autorităţile n-au habar nici ce se va întâmpla cu animalele care au distrat, atâţia ani, milioane de oameni. „Deşi trăiesc în condiţii neprielnice, angajaţii din rulote muncesc la fel şi prestează în continuare spectacole. Nu ştim ce se va întâmpla după data de 12. La fel şi în cazul animalelor. Încă mai sperăm că Primăria Capitalei şi Consiliul General vor declara instituţia de utilitate publică pentru a o salva“, a spus Cornelia Popescu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Problema nu poate fi rezolvată

Emilian Papagheorghiu, şeful Direcţiei de Cultură a Primăriei Capitalei, în administraţia căreia se află Circul Globus, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară“ că ştie de situaţie, însă această problemă nu poate fi rezolvată de direcţia pe care o conduce.

„Nu ştiu cum a putut fi retrocedat un astfel de teren, mai ales că situaţia durează de câţiva ani. În acest context m-a sunat Brânduşa (nr. directorul Circului Globus) acum câteva zile, la ora 5.30, şi mi-a spus «Ce să fac? Vine executorul!» Asta e situaţia în România. Un prost aruncă o piatră în lac şi alţi deştepţi se chinuie s-o scoată. Orice teren ar avea Primăria, nu poate fi folosit pentru că animalele ar trebui transportate la fiecare spectacol“, a mai spus Papagheorghiu.

   


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite