Piaţa Universităţii, candidată din nou la statul de Agora Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de hotărâre, prin care două spaţii din centrul Bucureştiului vor deveni scene publice organizate şi coordonate de Primărie unde să se poată exprima oricare cetăţean, a fost scos la dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, pmb.ro.

Potrivit actului iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti de către consilierul general Claudia Ţapardel, spaţiile din faţa Universităţii de Arhitectură (zona Fântâni) şi din faţa Teatrului Naţional ar putea avea statutul de spaţiu de dezbatere publică.
Astfel, aceste zone vor fi amenajate urbanistic special pentru „vărsarea ofurilor în buricul târgului”, cu tribună, panouri de afişaj, bănci şi toatele ecologice. „Această amenajare, precum şi introducerea regulamentului de organizare şi de funcţionare, sunt modificările pe care le-am adus faţă de proiectul precedent, respins în Consiliul General”, a explicat, pentru „Adevărul”, Claudia Ţapardel.

În grija Poliţiei Locale şi a Administraţiei Străzilor
Viitoarea Agora a Capitalei va fi dată în administrare Administraţiei Străzilor şi va fi supravegheată de Poliţia Locală. Cele două direcţii vor urmări respectarea exprimarea liberă a opiniilor politice, sociale sau de altă natură, dezbaterea, informarea şi protestul paşnic.
De asemenea, se vor mai respecta şi următoarele criterii:
•    Spaţiile de dezbatere sunt deschise activităţilor specifice, între orele 9.00 şi 21.00
•    Numărul de participanţi este de maximum 100 de persoane în Piaţa 21 Decembrie 1989 şi de maximum 150 de persoane în faţa TNB
•    Cetăţenii care doresc să se exprime în Agora sunt obligaţi să informeze în scris la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti, precizând tema şi ziua dezbaterii, precum şi durata. Lista de dezbatere publică va fi afişată de către Primărie.
•    La tribuna special amenajată poate vorbi o singură persoană o dată, în mod continuu, maximum 30 de minute
•    Sunt interzise afişarea reclamelor pubicitare, camparea şi consumul de alcool

Se reduce timpul de obţinere al autorizaţiei pentru ocuparea spaţiului public
„Statutul de agora aduce zonei Universităţii o legitimitate, o transformă într-un cadru instituţionalizat pentru cetăţenii care vor să-şi facă publice opiniile, nemulţumirile sau ideile. Spre deosebire de situaţia actuală, când oamenii se pot exprima în spaţii publice, cu autorizaţie de la Primărie, statutul de agora va reduce considerabil timpul de obţinere al acestui aviz, care de fapt nici nu va mai fi un aviz, ci o simplă notificare. Partea birocratică va dura de pe o zi pe alta”, a mai spus consilierul general Claudia Ţapardel.
Ea a adăugat că proiectul de hotărâre privind conferirea statutului de spațiu de dezbatere publică Pieței Universității a intrat oficial în procedura de dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului București, urmând ca proiectul să intre pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare a Consiliului General al Municipiului București, din luna aprilie.

Pe data de 19 martie 2012, ora 13.00, la sediul Primăriei Municipiului București, sala Consiliului General a Municipiului București, va avea loc ședința publică de dezbatere a proiectului, împreună cu toți factorii implicați: societate civilă, presă, cetățeni, si reprezentanți ai municipalității.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite