Complicațiile generate de concedierea directorului unui aeroport din România. De ce devine totul o „afacere” scumpă

0
Publicat:

În noiembrie, Consiliul de Administrație îl demitea pe directorul Aeroportului Brașov. Acesta a contestat decizia și consilierii județeni vor trebui să aprobe angajarea unui avocat pe 130.000 de lei.

Aeroportul Internațional Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov
Aeroportul Internațional Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov

În 9 noiembrie 2023, Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov decidea să-l demită pe directorul Alexandru Anghel. A doua zi, decizia a fost pusă în practică și regia numea un alt director, pe Constantin Albu, venit de la aeroportul din Tulcea.

Acum, la mai bine de trei luni și jumătate de la schimbarea directorului, Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav ia în calcul să plătească 130.000 de lei unor avocaţi, care să îi apere interesele în procesele cu fostul director Alexandru Anghel.

Este vorba de două acţiuni în care Alexandru Anghel este reclamant şi contestă deciziile care au stat la baza concedierii lui, dar şi de un proces deschis de regie, având ca obiect atragerea răspunderii civile în cazul fostului director.

Joi, 29 februarie, va avea loc ședința ordinară de plen a Consiliului Județean Brașov, una în care aleșii vor avea în față un proiect de hotărâre în care li se propune să aprobe achiziționarea de servicii juridice în valoare de 130.000 de lei, pentru ca instituția să fie reprezentată în procesul cu Anghel. În documentaţia aferentă proiectului de hotărâre se arată că în aceste litigii, regia ar urma să fie apărată de avocatul Anca Dobaş-Gongea.

Fostul director al Aeroportului Internațional Brașov nu se putea împăca cu o asemenea decizie și a anunţat că va o contesta în instanţă. De altfel, 16 noiembrie 2023, el a deschis un proces prin care a solicitat anularea deciziei Consiliului de Administraţie. În 5 decembrie, însă, Tribunalul Braşov i-a respins cererea. Decizia nu a fost definitivă, ea fiind contestată de Alexandru Anghel.

De partea cealaltă, pe 8 decembrie 2023, Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a depus în instanţă dosarul pentru pornirea acţiunii în răspundere în cazul fostului director al regiei, Alexandru Anghel.

Potrivit unor surse din Consiliul Judeţean Braşov, conform dosarului întocmit de Consiliul de Administraţie, prejudiciul estimat ca fiind cauzat de modul în care fostul director al regiei a condus regia se ridică la aproximativ 700.000 de lei.

De altfel, potrivit unei declaraţii a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, în 100 de zile de la deschiderea aeroportului, prin faptul că nu a funcţionat parcarea, nu a fost încasată suma minimă de 437.500 de lei (stabilită luând în calcul cel mai mic tarif – cel de 24 de ore - şi un grad de ocupare al parcării de 50%). Estimarea rezultă din datele directorului economic al regiei, Lucian Măgureanu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite