Şcoala din România unde orele de chimie se fac ca în Occident şi devin o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au vândut din produsele realizate de ei la târgul şcolii FOTO Cosmin Zamfirache
Elevii au vândut din produsele realizate de ei la târgul şcolii FOTO Cosmin Zamfirache

Elevii de la o şcoală din Botoşani învaţă la orele de chimie, cu ajutorul experimentelor, cum să facă săpunuri, creme cosmetice sau lumânări parfumate. Produsele sunt vândute la târguri şcolare, iar cu banii obţinuţi sunt finanţate alte proiecte.

Pentru elevii unei şcoli de cartier din Botoşani orele de chimie au devenit o pasiune practică şi chiar profitabilă, pentru că, graţie experimentelor, ei învaţă cum să facă săpunuri, creme cosmetice sau lumânări parfumate. Produsele ieşite din mâinile lor sunt vândute la târguri şcolare, iar cu banii obţinuţi sunt finanţate alte proiecte. 

„Doamna de ştiinţe” şi naşterea unei pasiuni

Totul a început anul trecut, de la o reîntâlnire între două colege de facultate: Alina Mirela Ipate, doctor chimist la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi şi Iulia Cobzaru, profesor de chimie în municipiul Botoşani. Bune prietene încă din facultate, cele două chimiste au hotărât să aducă la Botoşani o abordare inedită şi spectaculoasă a orelor de chimie şi să-i înveţe pe copii cum să realizeze lucruri practice cu ajutorul experimentelor.

targggg

Alina Ipate şi Iuliana Cobzaru la târg FOTO Cosmin Zamfirache

 „Se vrea a fi un maraton de experimente pentru copii, pentru că vrem să-i împrietenim cu partea frumoasă a ştiinţelor. Teoria este multă, stufoasă şi inaccesibilă. Eu vreau să aduc în şcoli această latură a ştiinţelor prin proiectul meu „Doamna de ştiinţe” , fiindcă aşa mă ştiu copiii”, spune Alina Ipate. 

Prin acest proiect, 49 de copii din clasele a V-a, a VII-a şi a VIII-a au învăţat cum să folosească substanţe chimice şi echipamente de laborator. „Dacă reuşim să inspirăm cinci copii, nu mai mult, să-şi aleagă o carieră, poate să-şi descopere o pasiune, este extraordinar. Pentru că acum sădeşti pasiuni şi în felul acesta”, spune Alina Ipate.

Lumânări, săpunuri şi creme, la 13 ani

Inceputurile au fost dificile. Iuliana Cobzaru a reuşit să găsească în şcoală doar câteva pahare Berzelius, însă ulterior, cu ajutorul Asociaţiei „Bucurie şi Speranţă”, coordonată de Alina Ipate, prin programul „Fonduri pentru un viitor mai bun în comunităţi”, au fost obţinute substanţe şi alte echipamente necesare experimentelor. „Prin proiecte am reuşit să obţinem o trusă specială pentru gimnaziu, cu substanţele necesare pentru a desfăşura toate reacţiile prevăzute în programa şcoalară”, spune Iuliana Cobzariu. 

asfdg

Tinerii turnând lumânări în cadrul experimentelor FOTO Şcoala Gimnazială ”Sfânta Maria”

Cu materialele obţinute, elevii au reuşit să facă lucruri incredibile pentru vârsta lor la orele de chimie. „Au învăţat să facă săpun cosmetic, cremă de gălbenele, bile efervescente. Am turnat lumânări parfumate în diferite culori”, spune Alina Ipate. 

Produse vândute la târgul şcolii

Pe lângă că au reuşit să-şi facă propriile lumânări parfumate sau săpunuri, elevii au avut ocazia să-şi valorifice munca. Au vândut produsele în cadrul târgurilor şcolii, din acest an, la un stand special dedicat ştiinţelor. Flavia a fost unul dintre elevii de clasa a VII a care şi-a vândut creaţiile de la experimente. „Am făcut săpun, cremă de gălbenele, lumânări parfumate, bile efervescente. Poate îmi voi face o afacere în domeniul ăsta când voi fi mai mare. Sunt foarte interesante. Experimentele îmi plac la nebunie. Şi la târg ne învaţă cum să devenim mici afacerişti”, spune eleva. În plus, cu banii obţinuţi, elevii vor pleca într-o excursie de învăţare şi vor continua să-şi cumpere materiale didactice pentru noi experimente. Mai mult decât atât, graţie acestui proiect a fost dotat şi laboratorul de ştiinţe al şcolii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Casa monument în care a locuit revoluţionarul Tudor Vladimirescu ar putea fi cumpărată de Consiliul Judeţean Gorj. Costă două milioane de euro

Piedone şi-a delegat o parte din atribuţiile de primar înainte de sentinţa finală în dosarul Colectiv

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite