Cele mai bizare tradiţii care au supravieţuit în secolul XXI. Locurile în care cenuşa morţilor este mâncată, iar copiii sunt aruncaţi de pe o stâncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o eră a drepturilor omului, a corectitudinii politice şi a unei evoluţii tehnologice galopante, în diferite părţi ale Globului sunt păstrate tradiţii bizare, care au supravieţuit de-a lungul secolelor.

Pe întreg Globul se păstrează de sute sau chiar mii de ani tradiţii bizare sau unele de-a dreptul hazlii. Majoritatea ţin de supertistiţii şi manifestări religioase, considerate perfect normale însă de societăţile care le practică. Printre cele mai ciudate şi cutremurătoare în special pentru lumea civilizată sunt cele legate de cultul morţilor. Majoritatea sunt practicate de societăţi care se află pe o treaptă inferioară de civilizaţie. Cu toate acestea sunt întâlnite şi practici bizare în zone recunoscute ca adevărate leagăne ale civilizaţiei.

Morţi lăsaţi să putrezească sub casă şi cenuşă înghiţită

Printre cele mai bizare tradiţii funerare sunt cele practicate de triburile din Brazilia. Mai precis este vorba de tribul Yanomani, întâlnit atât în Brazilia, cât şi în Venezuela. Trupul persoanei decedate este păstrat într-un mod ciudat în sânul comunităţii. Mai precis, trupul defunctului este incinerat, iar apoi cenuşa e mâncată de membrii tribului. Este un ritual special, cenuşa fiind amestecată cu suc de pătlagină şi aboi băută. Acest ritual ţine de o cutumă în interiorul tribului. 

Se spune că cel mai groaznic lucru care i se poate întâmpla unui Yanomani este să-i fie lăsat trupul să putrezească. Pentru a-i asigura pacea sufletului trebuie să fie ars şi consumat de cei dragi, pentru a se odihni alături de ei pentru eternitate. Un alt ritual ciudat este cel practicat în Indonesia. Mai precis este vorba de grupul etnic Toraja din Sulawesi, care îşi ţine morţii câteva luni sub casă. Este învelit în veşminte speciale şi ţinut sub locuinţa familiei. Se spune că în acest fel atât casa şi sufletul celui decedat sunt ocrotite. 

Înmormântările în nori

O altă tradiţie bizară care ţine de ritualurile funerare este practicată în Tibet, un leagăn al înţelepciunii şi echilibrului. Mai precis, trupurile celor morţi sunt duse pe vârful muntelui, tăiate în bucăţi şi lăsate să se descompună sau pur şi simplu să fie consumate de păsările de pradă. Acest obicei, considerat sacru, se numeşte Jhator, termen ce poate fi tradus drept ”dând pomană păsărilor”. Cu ale cuvinte, trupul decedatului este dat ofrandă păsărilor de pradă. 

Practic, acest obicei ţine de credinţa budistă, care consideră trupul celui mort un ”recipient” fără viaţă, sufletul urmând să se reîncarneze. În acest fel, trupul celui decedat este oferit celor patru mari elemente, pământul, apa, focul şi aerul sau Mahabhuta. Totodată, vulturii care consumă cadavrul sunt consideraţi un soi de îngeri sau Dakinis (n.r. - dansatorii cerului). Jhator sau înmormântarea în cer a fost interzisă de autrităţile chineze în 1960 şi considerată act criminal. Cu toate acestea, a fost permisă din nou începând cu anii `80. Mânăstirea tibetană Drikung Thil este locul cel mai faimos pentru organizarea acestui ritual, care are loc de obiei la răsăritul soarelui.

Dansând cu mortul

Una dintre cele mai înfricoşătoare şi ciudate tradiţii funerare putea fi întâlnită în Madagascar, în zona africană. Mai precis este vorba de dansul cu mortul. La propriu. Se numeşte Famadihana şi presupune un dans odată la 7 ani cu trupul unui membru al familiei. Oasele sunt înveşmântate în haine noi, iar comunitate dansează cu bucurie pe muzică live cu defunctul. Se sacrifică animale, iar copiilor bătrânii le arată cadavrul şi le explică importanţa celui mort. Triburile din Madagascar consideră că în acest fel comunică cu cel mort şi nu-l dau uitării. Este un eveniment costisitor, pentru că se organizeză mese bogate şi variate la care participă numeroşi invitaţi. Un ritual asemănător are loc în Indonezia, tot la populaţiile Toraja. Aici trupurile sunt exhumate, îmbrăcate frumos şi plimbate prin tot satul.

Mireasa murdărită şi cuplurile nespălate

Alte tradiţii, mai puţin funebre, au legătură cu un alt eveniment important din viaţa omului. Este vorba despre căsătorie. Şi aici sunt zone cu obiceiuri ciudate. De exemplu, în Scoţia există o tradiţie care se numeşte „Blackening of the bride”(înegrirea miresei). Mai precis, în loc ca mireasa să fie întâmpinată cu grijă şi reverenţă, este împroşcată de către invitaţii mirelui în special cu ouă şi sos. Este murdărită inclusiv pe faţă. Un alt obicei ciudat vine tot din Indonesia. Acolo mirii sunt obligaţi de tradiţie să nu se spele timp de trei zile. În comunităţile Tidong, obiceiurile arată că mirele nu poate să-şi vadă mireasa până când aceasta nu cântă un cântec de iubire după un cearşeaf. 

Dacă mirele şi audienţa sunt mulţumiţi, atunci cuplul se poate vedea la faţă. După nuntă, cuplul este supravegheat de rude şi nu sunt lăsaţi să se spele timp de trei zile şi primesc un minim de apă şi mâncare. Se spune că, dacă nu respectă ritualul, vor avea ghinion teribil în căsnicie. O altă tradiţie foarte ciudată este practicată în anumite zone din China, dar şi în alte părţi ale Asiei. Mai precis, după nuntă, înainte de a intra în căminul conjugal, soţul trebuie să-şi care soţia în spate călcând pe o tavă plină cu cărbuni încinşi. Tradiţia spune că dacă soţul face acest lucru, partenera sa de viaţă va avea o naştere uşoară. 

Automutilare în numele religiei

Unul dintre cele mai şocante ritualuri religioase se desfăşoară în Sri Lanka, India, Singapore, Mauritius, dar mai ales în Malaesia, în fiecare an în luna ianurie. Se numeşte Thaipusam şi presupune străpungerea diferitelor zone ale corpului cu obiecte ascuţite. În timpul perioadei cu lună plină, mii de hinduşi se adună pentru a venera zeitatea Muruga. Modul în care o fac este şocant. Oamenii aproape în stare de transă îşi străpung trupul cu ace lungi şi ţepuşe. Atârnă inclusiv obiecte de cârlige înfipte în carne, dar trag inclusiv care încărcate cu odgoane bine înfipte în trupul acestora. Cei care practică acest ritual încep să-şi străpungă inclusiv faţa de la vârsta de 13 ani. Practic acest festival celebrează victoria zeului Muruga contra demonului Soorapadman. Muruga l-a învins folosind o suliţă dată de Parvati.

Copii aruncaţi de la înălţime

Un alt ritual bizar, contestat, are loc în India. Mai precis, copiii nu-născuţi sunt aruncaţi de pe o stâncă de câţiva metri şi prinşi de un grup de 14-15 bărbaţi înarmaţi cu o pătură. Ritualul are loc odată pe an şi se desfăşoară în felul următor. Un credincios urcă pe treptele unui templu sau ale unui altar. Interesant este că sunt implicaţi în acest ritual atât musulmani, cât şi hinduşi. Copilul este cărat pe stânca unde se află templul într-un coş. Ajuns sus, cel care l-a purtat în scoate şi îl leagănă în aer, după care îi dă drumul. Copilul se roteşte în aer până este prins în pătură de bărbaţi din familia micuţului. Apoi mulţimea bucuroasă îl poartă din mână în mână oferindu-l mamei. Se spune că acest ritual are o vechime de peste 700 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Origami, legenda care a emoţionant o lume întreagă. Cum a devenit hârtia pliată simbol de luptă împotriva cancerului

Cele mai ciudate superstiţii româneşti legate de mâncărimile corpului. Care este semnul că va trebui să mergi la nuntă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite