Botoşani: PORTRET/ Gina Median a îndrumat paşii a sute de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei de educator, de 36 de ani, i-au trecut prin mâini, dar mai ales prin suflet, nouă generaţii de micuţi cărora le-a cizelat caracterele.

Gina Median sau „doamna Gina“, cum îi spun copiii de trei decenii şi jumătate încoace, provine dintr-o familie de intelectuali din orăşelul Ianca din Brăila. Fiică de ofiţer în rezervă, Gina Median a avut parte de o educaţie marcată de seriozitatea tatălului şi blândeţea mamei.

În anii ’60, s-a mutat cu familia la Botoşani ca urmare a detaşării tatălui.  Cursurile liceale le-a urmat la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ şi şi-a dorit să devină profesor de limba şi literatura română. Nu a fost admisă la Facultatea de Litere din Iaşi şi s-a înscris la Institutul Pedagogic Botoşani, abia înfiinţat în anul 1972.

Soţul i-a schimbat viaţa

„Mi-am dorit să mai încerc la facultate, dar l-am întâlnit pe soţul meu care mi-a spus un lucru minunat: nimic nu este mai frumos pentru o femeie decât să fie educator. Astfel, m-a convins să merg pe acest drum 36 de ani“, povesteşte Gina Median. Prima repartiţie a primit-o în anul 1974 la o grădiniţă din localitatea Corni, unde a profesat doar câteva luni, după care s-a angajat la Grădiniţa nr. 13 din Botoşani. Aici a descoperit că a fi educator este un destin.

„Mi-am dat seama că eram făcută pentru această meserie. Iubesc copiii şi nu aş fi putut face altceva în viaţă“, mărturiseşte educatoarea. După opt ani petrecuţi la această grădiniţă, Gina Median s-a transferat la Grădiniţa nr. 11 unde lucrează şi astăzi.

Sfaturi pentru părinţi

„Sunt sute de copii cărora le-am îndrumat paşii spre viaţă. Am învăţat unii de la alţii, am râs, ne-am jucat şi am descoperit primele poveşti, primele poezii, cântece şi dansuri“, spune educatoarea, care în această toamnă va preda ştafeta unor colegi mai tineri, pe care îi iniţiază în tainele acestei meserii de suflet. Sfaturile educatoarei sunt şi pentru părinţii care uită de cele mai multe ori că şi ei au fost copii.

„Este foarte important de ştiut că micuţii au nevoie de libertate. Copilul are personalitatea sa, dorinţele sale şi propriile proiecţii despre viaţă.  Părintele nu trebuie să uite o clipă că este oglinda copilului şi este responsabil pentru felul în care va evolua în viitor“, susţine Gina Median.

Grădiniţa nu înseamnă doar joacă şi un loc în care adulţii îşi pot lăsa copiii liniştiţi. Este prima etapă din viaţa socială a unui om. Un loc de muncă plin de responsabilităţi, mai crede doamna Gina. „Mulţi părinţi nu ştiu acest lucru şi trebuie să fie ei cei educaţi. Copilul are un serviciu mai greu decât părintele. Programul la grădiniţă este o responsabilitate: învaţă, socializează, se joacă. Sunt primii paşi în formarea sa ca individ“, a spus în final doamna Gina.

Profil

Născută: 28 august 1953, localitatea Ianca, judeţul Brăila.
Studii: Institutul Pedagogic Botoşani. A fost educatoare 36 de ani.
Familie: Este căsătorită, are doi copii şi trei nepoţi.

Întrebări şi răspunsuri
Unde credeţi că greşesc părinţii în educaţia copiilor?
Mulţi uită să îşi asculte şi să îşi înţeleagă copiii. Nu învaţă să le fie cei mai buni prieteni, să le câştige încrederea, atenţia şi respectul. Copilul trebuie întrebat mereu ce simte, ce îşi doreşte şi ce este important pentru el. Astfel îi ajutăm să se cunoască şi să îşi stabilească sistemul de valori.
De ce credeţi că au nevoie copiii?
Micuţii au nevoie de libertate, afecţiune, înţelegere şi, bineînţeles, de multă dragoste. Copilul trebuie lăsat să fie copil, dar stabilind nişte limite. Când acestea sunt depăşite, părintele trebuie să intervină cu fermitate şi blândeţe.

Ce-i place
„Îmi plac plimbările lungi, călătoriile şi, mai ales, să cunosc oameni noi. Sunt pasionată de arta culinară şi îmi place foarte mult să gătesc“, spune educatoarea Gina Median.

Ce nu-i place
„Îmi displace dezordinea. Evit mincinoşii şi pe cei care fac sunt linguşitori“, adaugă doamna Gina.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite