Profesorul Dorel Dumitru Dănilă: „Elevul trebuie respectat”
0Este profesor de matematică de 38 de ani şi chiar dacă spune că astăzi elevul a ajuns să aibă mai multe drepturi decât îndatoriri, îl respectă şi încearcă să-i fie prieten, asul din mânecă fiindu-i hazul
De 8 ani încoace, Dorel Dănilă este cadru didactic la Colegiul Tehnic „Infoel" şi este cunoscut ca „profu'" care bine dispune pe toată lumea cu poantele lui hazlii. Reuşeşte să intre în inimile copiilor datorită anecdotelor pe care le foloseşte la fiecare început de lecţie. „Matematica este o disciplină destul de seacă, merge riguros. Mai venim cu câte o anecdotă din istoria matematicii, din viaţa matematicienilor celebri, mai aducem câte ceva din doctrinele filozofilor antici, foarte interesante. Dacă aceste lucruri ştii să le spui când trebuie în lecţie, o poţi face să fie atractivă", povesteşte profesorul. „Când nu ştiam cui aparţine vreo formulă sau ce era cu ea ne spunea : «Cum nu ştii regula lui L'Hospital, doar ţi-a spus-o când te-ai întâlnit cu el prin Franţa» sau « Gândeşte-te bine cu cine ai stat la taclalele prin secolul al XIII-lea, în oraşul Pisa prin Italia » când era vorba de Fibonacci, de numărul lui mai precis ", spune Dora, o fostă elevă a profesorului. Cu anecdote de acest fel, cu alte poante şi respect pentru ei, profesorul Dănilă a cucerit mii de copii cărora le-a fost profesor în cele aproape 4 decenii.
Marcat de Casa de Copii
La începutul carierei a fost dascăl la câteva şcoli generale din mediul rural, apoi a fost detaşat la cele două colegii naţionale din Bistriţa, la fostele Licee Industriale nr. 3 şi 4 sau Liceul Pedagogic din Năsăud. Dintre toate experienţele şi-au lăsat profund amprenta cei 2 ani petrecuţi la Casa de Copii din Bistriţa. „Pentru un dascăl e o experienţă deosebită să fii în preajma acestor copii, să lucrezi cu ei. E copilul acela departe de casă, care trebuie să se descurce. Era o ierarhie precisă acolo. Am fost atât de buni prieteni, încât dacă ziceam trecem prin zid, prin zid treceam", adaugă profesorul care le-a fost şi părinte şi prieten. Organiza drumeţii, împreună cu elevii săi cutreierând văile şi munţii din judeţ. Făceau şi mişcare împreună, pe unul dintre copii ajutându-l să se antreneze la tenis de masă pentru un important concurs, la care a luat locul II pe ţară.
A făcut o pasiune pentru matematică, sudând figuri şi corpuri pentru ca elevii săi să înţeleagă mai bine cum e cu geometria în spaţiu. Este un profesor plin de umor, dar nu glumeşte când vine vorba de materia lui. A dat şi note de „3", i-a lăsat pe câţiva elevi şi corigenţi pentru că, spune el, nu avea altă formă de constrângere, aceştia ajungând de multe ori să ia note mai mari decât colegii erau la zi cu matematica. „Elevul trebuie respectat, îl respect şi mă respectă. Acesta este secretul. Trebuie să ştii să relaţionezi cu ei", mărturiseşte profesorul. Păstrează legătura cu mulţi dintre foştii elevi uniii dintre ei având o ascensiune profesională remarcabilă.
Întrebări şi răspunsuri
Cum vi se pare elevul de astăzi?
D.D: Este mult mai greu acum pentru că democraţia este greşit înţeleasă de unii, influenţează negativ comportamentul tinerilor, a elevului în general. În ziua de astăzi are mai multe drepturi, decât responsabilităţi.
Cum îl poate câştiga profesorul pe elev?
D.D: Contează foarte mult modul în care i te adresezi. Poţi da o notă de „3", fără ca elevul să-ţi poarte pică, din contră îi dai imboldul de a lupta să-şi scoată nota. Trebui să-i câştigi încrederea şi să-l respecţi.
Ce-i place:
Îi place muzica clasică, literatura şi filosofia. Iubeşte mult muntele, ski-ul (a fost şi instructor) şi drumeţiile. Adoră munca prin „gospodărie", pricepându-se şi la electronică, tâmplărie, lăcătuşerie sau reparaţii instalaţii sanitare.
Ce nu-i place:
Sistemul educaţiei care spune el nu este potrivit pentru etapa în care se află România. Prea multe începuturi de reformă nefinalizate. Nu-i plac oamenii inculţi, dar se cred astfel şi nici cei îngâmfaţi.
Profil
Născut: 17.09.1951, la Bistriţa
Educaţie: Facultatea de Matematică (UBB Cluj)
Master în „Didactica matematicii" la Univresitatea de Nord Baia-Mare
Stare civilă: căsătorit, o fiică în vârstă de 29 de ani