Portret/Cătălin Adam, dansatorul care iubeşte folclorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Adam dansează de opt ani cu ansamblurile populare din Bacău. Tânărul a susţinut zeci de spectacole în ţară şi în străinătate şi îşi doreşte să devină profesor.

Cătălin Adam a fost atras de dansul şi  jocul românesc de la o vârstă fragedă.Viaţa i s-a schimbat din momentul în care s-a înscris într-un ansamblu folcloric.

„Am dansat pentru prima dată într-un ansamblu folcloric popular la vârsta de 10 ani. Pentru că eram talentat am fost selecţionat să fac parte din ansamblul şcolii, «Ciobănaşul»“, a explicat el.

Cătălin a lucrat foarte mult pentru a-şi perfecţiona paşii de dans, iar evoluţia s-a produs firesc, treptat, prin multe antrenamente.

S-a remarcat la competiţiile naţionale

„Am început să particip la spectacole şi concursuri de muzică populară, atât în ţară, cât şi în străinătate“, a explicat Cătălin Adam.

Premiile primite n-au făcut decât să confirme că băcăuanul are talent la dans. „La Festivalul «Dobrogea Mândră Grădină» Ansamblul «Ciobănaşul» s-a clasat pe locul I. Participăm anual la spectacolele din zona Făgăraşului şi de la Galaţi unde la Festivalul «Obiceiuri şi Tradiţii de Crăciun» ne-am clasat mereu pe podium“, a povestit Cătălin Adam.

Preferă dansurile dinamice

În prezent, dansatorul de muzică populară face parte de un an din Ansamblul „Busuiocul“, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri folclorice din ţară. Artistul povesteşte că toţi dansatorii din cadrul acestei formaţii folclorice exersează foarte mult pentru a se menţine mereu la un nivel profesionist. Dansurile pe care le  repetăm au coregrafii complexe şi trebuie să exersăm pentru a menţine o sincronizare perfectă între perechi. Ansamblul nostru se axează mai mult pe dansurile din zona Moldovei, dar şi pe cele de perechi, precum Cireşica sau Leliţa“, a povestit dansatorul.

De asemenea, dansurile vioaie, energice şi care fac spectacolul încins sunt printre preferatele sale. „Dansul Căluşarilor este jucat în Dobrogea. Este un dans ce prezintă elemente spectaculoase. Este mai mult unul al bărbaţilor, iar în timpul dansului aceştia ajung la o demonstraţie de măiestrie coregrafică“, a explicat Cătălin Adam.

Poartă cu mândrie costumul popular

Artistului îi plac foarte mult şi costumele populare, pe care le îmbracă atunci când merge la spectacole. Deşi foloseşte straie şi veşminte populare din Oltenia, Moldova sau Maramureş, Cătălin povesteşte că cel mai aproape de sufletul său rămâne costumul purtat atunci când execută dansul Ardealul.
„Acest costum popular are în componenţă cizme, iţari, mulţi canafi coloraţi, bondiţă sau clopul de Ardeal. Este cel mai colorat şi complex costum popular pe care îl îmbrac cu drag“,  a încheiat Cătălin Adam.  

Profil

Născut: 5 octombrie 1991, Bacău.
Studii: Elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N. V. Karpen“.
Familie: Locuieşte cu părinţii şi cu sora.

Întrebări şi răspunsuri

Poţi trăi din dansuri?
Nu sunt pe deplin hotărât să rămân dansator. Mi-ar plăcea să fiu profesor într-o bună zi şi să-i învăţ şi pe alţii tainele dansului popular. 

Unde te-ai bucurat de foarte mult succes?
Un grup de bătrâni din Franţa au rămas plăcut impresionaţi de evoluţia noastră într-un spectacol susţinut în cadrul Ansamblului „Busuiocul“. Dintre toate ţările care au susţinut spectacole, România a primit cele mai multe aplauze.

Ce-i place
Îi place să mănânce sărmăluţe şi să-şi petreacă timpul împreună cu prietenii. Călătoriile sunt cele care pe Cătălin îl relaxează, iar atunci când are timp liber profită să plece să viziteze locurile frumoase din ţară. 

Ce nu-i place
Nu suportă ipocrizia şi se fereşte de oamenii mincinoşi. Cătălin regretă că nu a dedicat mai mult timp pasiunii sale şi că sunt multe lucruri în viaţă pe care a omis să le facă, iar acum e prea târziu. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite