Violența domestică. Evacuarea agresorului din casă, la alegerea victimei, indiferent de proprietar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când se află în pericol, multe victime ale violenței domestice fug de la domiciliul pe care în majoritatea cazurilor îl împart cu agresorul, însă legea este de fapt de partea victimelor. 

Spot violenței doemstice
Agresorul este evacuat de la domiciliu, indiferent dacă el este proprietarul locuinței

„Weekend Adevărul” a discutat cu avocata Giulia Șișan, consultată a Asociației ANAIS, despre procedura pe care trebuie să urmeze victimele violenței domestice și cum pot rămâne în domiciliu, indiferent de cine este deținută locuința, după ce își reclamă agresorul la Poliție. 

„În primul rând, când victimele se simt în pericol, trebuie să sune la Poliție. Polițiștii au posibilitatea de a emite un ordin de protecție provizoriu prin care îl evacuează pe agresor din casă, indiferent dacă este a lui sau a părinților lui, iar victima rămâne la domiciliul respectiv cu copiii. Au fost cazuri în care victima a fugit, a mers la secția de Poliție, a reclamat fapta de agresiune, în timp ce copiii se aflau în casă cu agresorul. Ulterior, polițiștii au însoțit-o la domiciliu, au evaluat riscul, au emis ordinul de protecție provizoriu și l-au dat pe agresor afară din casă, iar pe victimă și pe copii i-au reintegrat în domiciliu. Deci victima este cea care decide dacă rămâne sau pleacă din locuință, indiferent dacă este vorba despre domiciliul lor sau vreo unitate de cazare în care stau în concediu“, explică Giulia Crișan, avocată și consultantă a Asociației ANAIS.

De asemenea, victimele beneficiază de sprijin din partea autorităților statului, chiar dacă sistemul nu funcționează întotdeauna bine. Totuși, există speranță, mai ales că mulți specialiști din zona privată a organizațiilor nonguvernamentale sunt bine instruiți și de o înaltă calitate profesională, dar mai ales umană, care contează foarte mult în gestionarea cazurilor de violență sub diferitele ei forme. De asemenea, solicitările de modificare a legii atunci când nu mai corespundea cu realitatea au primit răspuns din partea instituțiilor statului, inclusiv prin sistemul de monitorizare electronică a agresorului, care contribuie la o protecție mai mare a victimei.

Sursă foto: Shutterstock

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite