Verii lui Piersic şi Arşinel, gazde perfecte în Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiunile acestora sunt frecventate de VIP-uri şi capete încoronate, atrase de bucatele şi ospitalitatea bucovinenilor Turiştii care poposesc la pensiunea lui Gheorghe Piersic din Gura

Pensiunile acestora sunt frecventate de VIP-uri şi capete încoronate, atrase de bucatele şi ospitalitatea bucovinenilor

Turiştii care poposesc la pensiunea lui Gheorghe Piersic din Gura Humorului întreabă dacă patronul este văr cu celebrul actor. Răspunsul vine cu precizarea: "Suntem veri de gradul al doilea. Neamul Piersic reprezintă jumătate din populaţia satului". Străbătând printre dealuri drumul şerpuit, ajungi la Suceviţa, la un popas turistic la fel de renumit, proprietate a lui Constantin Chetraru - văr cu Alexandru Arşinel. Concurenţa dintre cei doi patroni şi rude de artişti se manifestă la distanţă, între cele două localităţi fiind 80 de km.

Gheorghe Piersic a construit prima casă pe un teren moştenit de soţia sa, Elena, care a dat numele pensiunii. Pe cele două hectare se cultivau cartofi. Autocarele cu turişti treceau unul după altul, spre mânăstiri, iar Gheorghe Piersic, fost şef de sală de restaurant, îşi zicea: "N-are cum să nu meargă" şi făcea planul casei în care urma să cazeze turiştii. Pensiunea sa de patru stele, "începută de la firul ierbii", ocupă 4.000 mp de suprafaţă construită, cele 50 de camere fiind ocupate "full" în sezon. La început, masa era pregătită şi servită de doamna Elena. Astăzi, 40 de angajaţi sunt la dispoziţia turiştilor veniţi din neaşteptate colţuri ale lumii: "O treime din străini sunt asiatici, atraşi de meniurile ecologice, din bucătăria clasică sau tradiţională: tochitură, bulz, miel la proţap, plăcinte poale-n brâu, clătite cu nucă, miel copt în cocă, tocinei, colţunaşi, pastramă de oaie". Pâinea, după reţeta bucovineană, se frământă cu ou, lapte, unt şi se coace în cuptorul propriu, timp de 11 minute. Reclama "din gură-n-gură" este, zice el, cea mai sigură metodă de promovare: "Au venit aici miniştri unul după altul. Primarii din Bucureşti, la fel". Nici Adrian Năstase, pe când era premier, sau preşedinţii României nu l-au ocolit: Traian Băsescu a stat opt zile, anul trecut, de asemenea Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

Florin Piersic îşi strigă vecinii

Vărul său celebru s-a născut la Cluj, "dar bunicii lui erau de aci, din satul Corlata, la 14 km de Gura Humorului. Fiind oarece diferenţă de vârstă între noi, nu am copilărit împreună. Când am ajuns adulţi, ne-am cunoscut mai bine. Toate vacanţele le petrecea aici, cât a fost elev şi student. Era zburdalnic, aşa cum îl ştiţi, juca volei, mergea la horă, participa la strigături, se îmbrăca în costum naţional. Avea vecini nişte ţigani, când vine, îi strigă pe toţi", povesteşte, în timp ce zâmbetul celor doi veri răzbate dintre fotografiile cu oaspeţi de seamă. "Tatăl lui provenea dintr-o familie cu opt fraţi, fiecare având patru-cinci copii. Vă daţi seama câţi veri primari şi câţi de gradul al doilea sunt în neamul Piersic!"

Constantin Chetraru şi prinţul Charles

La Suceviţa, Popasul turistic Bucovina a atras turişti cu nume şi mai "grele", printre care şi prinţul Charles. Proprietarul, Constantin Chetraru, este văr cu Alexandru Arşinel, născut în Dolhasca, lângă Suceava.

Fost ofiţer de transmisiuni şi absolvent de cibernetică, Constantin Chetraru a început întâi o afacere în construcţii: "În '90, mergeam să plătesc cu cecul şi oamenii refuzau, că nu ştiau ce-i ăla. Cu 1.117 lei am umplut un camion cu materiale de construcţii". S-a împrumutat întâi la prieteni din Franţa - cu o sută, două sute de franci - şi a strâns de la 50 de persoane câteva mii. 20.000 de dolari a împrumutat de la alţi prieteni, din America. Apoi a vândut nişte terenuri, de care astăzi îi pare rău, şi a luat un credit de la bancă de 600.000 de lei. "Erau bani grei, nu începuse inflaţia. Îmi spuneau prietenii din Franţa: "Cumpără şi construieşte acum, că pe urmă nu mai poţi". Aveau dreptate, la o lună de zile după, leul a început să se devalorizeze". Pe cele 4,5 hectare, a construit un complex de vile cu 80 de camere, teren de tenis, poligon de tir cu arcul. Se ocupă de afacere împreună cu soţia sa, Mărioara, şi cu fiul lor, Sergiu.

Ospeţe şi plimbări princiare

În urmă cu trei săptămâni, nepoata Mariei Băsescu, soţia preşedintelui, a făcut nuntă mare, cu trei sute de invitaţi, la popas. Cel mai înalt oaspete, la Suceviţa, a fost prinţul Charles, în mai, 2003.

La masa festivă, în cinstea venirii lui, invitaţi au fost, printre alţii, reprezentanţi ai ambasadei, principesa Margareta, principele Radu Duda, prinţul Cantacuzino, baroneasa Emma Nicholson. "Cu o lună înainte, au venit reprezentanţi de la Ambasada Angliei, să vadă ce condiţii avem… Prinţul a fost de o modestie exemplară. A cerut să fie cazat la una din casele de lemn, nu în apartamentele cele mari. S-a plimbat în pădure, s-a dus pe jos la mănăstire. La liturghia de la Arbore, s-a amestecat printre localnicii care n-aveau habar că lângă ei, în biserică, se află un membru al monarhiei britanice. A consumat din produsele noastre - numai mâncăruri uşoare, simple. Bucătarul lui personal coordona oamenii noştri şi doar în zece minute cina prinţului era gata!

Au fost 30 de SPP-işti, dar prezenţa lor s-a făcut discret simţită. Secretarul prinţului se tot minuna: <> Am aflat că avea tabieturi, că la ora 10 fix se ducea la culcare. La noi, se culca la 12 noaptea, după ore de mers pe jos în pădure. A fost foarte, foarte impresionat de Bucovina noastră ", a povestit gazda despre oaspetele său cu sânge albastru.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite