UPDATE VIDEO Specialiştii au emis două avertizări de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. De duminică ar putea veni ninsorile inclusiv în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe judeţe din ţară vor fi, de miercuri seara şi până joi dimineaţă, sub Cod galben de ploi însemnate cantitativ, iar de mâine va în vigoare o avertizare de Cod galben de ploi, ninsori şi vânt. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunţat astăzi că de duminică sunt aşteptate ninsorile şi în sudul ţării, inclusiv în Capitală.

UPDATE În cadrul videoconferinţei de astăzi de la sediul Ministerului de Interne, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat că în această noapte cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate cantitativ în partea de est a ţării, iar de joi dimineaţă, ca urmare a emiterii celei de-a doua avertizări, o parte din aceste precipitaţii se vor transforma în ninsori.

„În această noapte vor cădea cantităţi importante de ploi în partea de est, iar ca urmare a emiterii celei de-a doua avertizări de Cod galben, de mâine dimineaţă până vineri după amiază, o parte din precipitaţiile sub formă de ploaie se vor transforma în ninsoare. Este foarte dificil să pot spune câte se transformă. Nu ne aşteptăm ca toată cantitatea de precipitaţii să se transforme în zăpadă, însă la munte şi la deal da”, a spus Sandu.

Mai mult, acesta a menţionat că din acest weekend temperaturile din timpul nopţilor vor fi negative în toată ţara, astfel că precipitaţiile care vor cădea se vor transforma în ninsori, inclusiv în Bucureşti.

„Începând de duminică, temperaturile din timpul nopţilor vor fi negative, iar precipitaţiile care vor veni se pot transforma în ninsoare în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti. Sunt temperaturi negative, dar cel puţin până la jumătatea lui decembrie nu se vor înregistra -10 grade. sper să fie o iarnă normală, să vină mai întâi zăpada şi abia apoi să vină temperaturile mici”, a spus Sandu.

Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că circa 3.000 de angajaţi din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI şi de la inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt pregătiţi să intervină, încă din primul moment, în zonele unde ar putea apărea probleme din cauza vremii.

„În ceea ce priveşte componenta de intervenţie asigurată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, vă informez că avem aproximativ 3.000 de forţe pregătite să intervină încă din primul moment când situaţia o va impune. Acestea au la dispoziţie 1.100 de autospeciale şi mijloace tehnice", a spus Oprea.

Acesta a adăugat că dacă efectele meteo se accentuează, va fi crescută capacitatea de intervenţie şi, aşa cum s-a procedat şi la începutul anului, se va apela şi la forţele Ministerului Apărării Naţionale.

Gabriel Oprea a reamintit, pe de altă parte, că legea prevede obligaţia şoferilor de a avea cauciucuri de iarnă atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. 

„Îi rog pe toţi conducătorii auto care nu şi-au echipat maşinile pentru iarnă să evite deplasarea pe drumurile unde sunt anunţate căderi de zăpadă. Nu ne dorim să apară accidente grave sau oameni blocaţi în trafic din cauza zăpezii", a mai spus el.

Imagini de la videoconferinţa organizată, miercuri, la Ministerul de Interne

UPDATE Mai multe râuri din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Galaţi vor fi, în intervalul joi, ora 6.00 - vineri, ora 18.00, sub cod galben de inundaţii, conform unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice Jijia (bazin superior şi mijlociu) şi afluenţii săi (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bahlui superior (judeţele Botoşani şi Iaşi), afluenţii mici ai Prutului din judeţele Vaslui şi Galaţi, Bârlad superior şi afluenţii săi (judeţele Bacău, Iaşi, Vaslui şi Galaţi) şi afluenţii mici ai Siretului inferior (judeţul Galaţi).

Potrivit INHGA, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se pot produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

UPDATE Potrivit unei avertizări de Cod galben de ploi însemnate cantitativ, de joi de la ora 18.00 şi până joi la ora 6.00, va ploua în jumătatea de est a ţării, iar în Dobrogea, Bărăgan şi în estul şi sudul Moldovei cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 - 50 de litri pe metru pătrat.

Mai mult, meteorologii au anunţat că în a doua parte a nopţii, în nordul Carpaţilor Orientali şi zonele deluroase aferente precipitaţiile vor fi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

Judeţele afectate de Codul galben de ploi însemnate cantitativ sunt Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi.

cod galben ploi

A fost emis şi o avertizare de ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a mai emis o avertizare de Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă de joi, ora 6.00, şi până vineri, ora 12.00.

În intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă. În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie când local se vor cumula peste 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 - 50 de litri pe metru pătrat, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate.

Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 de kilometri pe oră, iar pe crestele montane va sufla cu 70-80 de kilometri pe oră, viscolind temporar ninsoarea.

Judeţele afectate de Codul galben de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului sunt Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea şi Gorj.

cod galben ninsori

Ca urmare a emiterii acestor avertizări, la sediul Ministerului de Interne va avea loc o videoconferinţă cu prefecţii şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, având ca temă măsurile care vor fi dispuse în contextul pregătirii pentru iarnă.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ceaţă densă, valabil până la ora 11.00, local în Dobrogea, pe drumurile judeţene şi Autostrada Soarelui A2.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), o avertizare cod galben de ceaţă este valabilă până la ora 10.00 local în judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv pe rumurile naţionale şi europene aferente, precum şi pe autostrada A2.

Se vor semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m şi izolat sub 50 m, avertizează ANM.

Meteorologii au emis de altfel şi marţi o avertizare Cod galben de ceaţă în Dobrogea, fiind afectate drumurile naţionale şi cele europene, dar şi autostrada A2.

Iar luni noapte a nins pentru prima dată în acest sezon, la Rânca, unde stratul de zăpadă a atins trei centimetri, potrivit specialiştilor.

Prima ninsoare, la Rânca

Condiţiile meteo nu vor fi favorabile în perioada următoare, susţin meteorologii, care au anunţat deja că la Rânca a nins luni noapte pentru prima dată în acest sezon.

Concret, stratul de zăpadă a avut trei centimetri, iar drumarii au împrăştiat material antiderapant, relatează digi24.ro. Potrivit sursei citate, în zonă se va interveni cu utilaje de deszăpezire dacă va fi necesar.

Începând cu 20 noiembrie vremea se va răci în toată ţara, fiind aşteptate precipitaţiile mixte, în special ninsorile.

Şoferii trebuie să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă

Şoferii sunt obligaţi prin lege ca în perioada sezonului rece să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă atunci când merg pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În cazul în care conducătorii auto încalcă această obligaţie, oamenii legii 

Potrivit legislaţiei, maşinile personale şi autovehiculele de transport de persoane cu maximum nouă locuri pe scaune trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculele de transport de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Cu toate acestea, în legislaţie nu este specificată data de la şoferii sunt obligaţi să îşi echipeze maşinile cu anvelopele de iarnă. Drept urmare, aceştia trebuie să urmărească informaţiile emise de meteorologi, acestea fiind cele care îi vor „trimite” pe şoferi la service-urile auto.

Potrivit prevederilor Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarna trebuie sa fie aplicate literele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. M şi S vin de la „mud” (noroi) şi „snow” (zăpadă).

Astfel, sunt acceptate orice fel de anvelope de iarna (chiar şi cele pentru toate sezoanele), atât timp cât au aplicate pe ele aceste litere.

În momentul în care a intrat în vigoare această ordonanţă, Ministerul Transporturilor atrăgea atenţia ca, în cazul anvelopelor la mâna a doua, şoferii să fie atenţi ca acestea să nu fie mai vechi de patru-cinci ani sau să aibă aibă înălţimea profilului mai mică de patru milimetri.

Nerespectarea legii atrage sancţiuni de până la 20 de puncte amendă

Nerespectare acestei legi constituie contravenţie şi se sancţionează, conform Codului Rutier, cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amenda).

Un punct-amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie, iar ca urmare a măririi salariului minim brut, un punct-amendă reprezintă 90 de lei. Astfel, amenzile pentru cei care nu au anvelope de iarnă sunt cuprinse între 810 şi 1.800 de lei.

Pe lângă amendă, poliţiştii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Circulaţie îngreunată pe mai multe artere rutiere din ţară. Care sunt judeţele cu vizibilitate redusă din cauza ceţii

Autorităţile atenţionează că pe mai multe artere rutiere din ţară se circulă în condiţii de ceaţă densă. Astfel, acestea sfătuiesc şoferii să adapteze viteza la condiţiile meteo şi să nu se angajeze în depăşiri riscante.

METEO Vremea până la sfârşitul lunii. Se răceşte începând cu 20 noiembrie, de când sunt aşteptate şi ninsorile

Meteorologii au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (17 – 30 noiembrie), potrivit căreia maximele se vor înregistra în continuare peste cele normale ale perioadei. Însă începând cu 20 noiembrie vremea se va răci în toată ţara, fiind aşteptate precipitaţiile mixte, în special ninsorile.

PROGNOZA METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni. Ce temperaturi ne aşteaptă de Crăciun şi de Revelion

Ne aşteaptă o iarnă blândă, asta pentru că regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite