Video Sute de infracțiuni depistate la polițiștii de frontieră în cele zece luni de la aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim
0În ultimele zece luni, polițiștii de frontieră au efectuat peste 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC pe aeroporturile din întreaga țară.
![Polițiștii de frontieră fac în continuare controale FOTO Poliția de Frontieră](https://cdn.adh.reperio.news/image-d/d651d4d5-ff16-431d-b85b-fa52956a06e5/index.png?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D707%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă a României la Schengen, și controalele de la frontiera internă, respectiv de la granița cu Ungaria și Bulgaria, au fost eliminate.
Totuși, sunt continuate acțiunile polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în ultimele zece luni polițiștii de frontieră au efectuat, în total, peste 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC pe aeroporturile din întreaga țară, fiind înregistrate 877 de infracțiuni și 894 contravenții în valoare de 1.705.050 lei.
”Lucrătorii noștri au verificat documentele persoanelor pentru a stabili identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, cele mai recente constatări fiind următoarele: În data de 23.01.2025, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara și lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat un bărbat, cetățean român, care se afla pe terminalului sosiri, ajungând acolo cu o cursă din direcția Berlin. În urma verificărilor specifice, s-a constatat faptul că pe numele acestuia era emis de către autoritățile din România un mandat în vederea arestării și predării. Celui în cauză i-a fost întreruptă călătoria și a fost predat echipei din cadrul BPTA Aeroport Timișoara”, potrivit Poliției de Frontieră.
Totodată. la începutul acestui an, pe Aeroportul Cluj-Napoca a sosit din direcția Madrid, o femeie care s-a legitimat cu un pașaport eliberat de autoritățile din Romania. În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au constatat faptul că existau diferențe între fizionomia persoanei prezente și persoana din fotografia pașaportului cu care aceasta s-a legitimat.
”Având suspiciuni rezonabile cu privire la faptul ca nu este una și aceeași persoană, femeia și însoțitorii ei au fost conduși la sediul PF pentru verificări suplimentare. Astfel, s-a stabilit că persoana în cauză nu este cea din documentul de călătorie, aceasta fiind de fapt o tânără de cetățenie română în vârstă de 17 ani. Ea a declarat că și-a pierdut pașaportul în SUA, fapt pentru care a luat legătura cu o cunoștință care i-a dat pașaportul soției pentru a putea veni acasă”, au mai precizat polițiștii de frontieră.
De asemenea, în ultima lună polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 20 de cetățeni români minori care intenționau să călătorească de pe aeroporturi în state din spațiul Schengen, dar nu îndeplineau condițiile de călătorie.