Student francez uluit de lipsa de politețe din România: „Mă gândeam că fac ceva greșit" VIDEO

0
Publicat:

Într-un videoclip intitulat „Lucruri normale din România care m-au băgat în comă”, postat pe Tiktok,  un francez  enumeră câteva lucruri care i s-au părut bizare în cele câteva luni de când trăiește în România. 

Clement este uimit de lipsa de politețe din România FOTO captură video Tik Tok
Clement este uimit de lipsa de politețe din România FOTO captură video Tik Tok

Clement, un tânăr francez venit în România pentru studii, a postat pe Tik Tok câteva impresii după primele luni petrecute în țara noastră. Studentul a enumerat lucrurile care i s-au părut ciudate și pe care nu se aștepta să le experimenteze. 

Lifturi vechi și ciudate

Lui Clement îi este teamă de lifturi, iar experiența din România nu a făcut decât să amplifice această frică. 

„Eu deja aveam frică de lifturi înainte să vin în România. Aici lifturile vechi sunt foarte ciudate și îmi este frică de ele. Acum locuiesc într-un bloc nou și e mai bine. La început, am fost terorizat de lifturile vechi”, spune tânărul.

Politețea românească 

Ce l-a lăsat mască pe studentul francez este lipsa de politețe de care s-a lovit în anumite situații. 

Politețea din Franța și politețea din România sunt două lucruri total diferite. De exemplu, în Franța dacă nu spui „bună ziua”, „mulțumesc” sau „la revedere” la magazin, ești cel mai needucat om din lume. În România, când spuneam „bună ziua” casierei, ea nu îmi răspundea sau se uita urât la mine. La început, mă gândeam că făceam ceva greșit, însă am învățat că în ceea ce privește politețea, avem viziuni diferite”, consideră tânărul.

Șoferii români, mai atenți cu pietonii

Clement a avut un comentariu și legat de comportamentul șoferilor români. Deși România ocupă detașat primul loc în Europa la accidente rutiere, studentul a ținut să remarce atenția pe care șoferii o acordă pietonilor și trecerilor de pietoni.

 „Șoferii au foarte mare grijă la pietoni și la trecerea de pietoni. În România, pietonii sunt prioritari, în Franța nu prea”, explică Clement.

Produsele „de bază” pe care nu le găsește în România

Studentul a fost uimit și de faptul că mai multe produse considerate de bază în Franța nu se găsesc în marketurile și supermarketurile din România.

„Aici o să vorbesc despre produsele din magazin. Până să vin în România, credeam că există câteva produse de bază care sunt aceleași în toată lumea. În România, nu prea găsesc ce găseam în Franța, mai ales anumite produse din pește și carne de vită. Aici nu găsesc nici măcar pâine brioche, o pâine folosită pentru micul dejun în Franța. Dacă știți unde pot găsi astfel de produs, spuneți-mi!”, este apelul lui Clement.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite