Propunere legislativă privind introducerea sistemului de pensii ocupaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii PDL au depus, miercuri, o propunere legislativă privind introducerea sistemului de pensii ocupaţionale, potrivit căreia contribuţia la acest fond de pensii poate fi de cel mult 15 la sută din salariul lunar brut, iar perioada de contribuţie trebuie să fie minimum şapte ani.

Deputatul Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii, a declarat că proiectul stabileşte că acest fond de pensii trebuie să se bazeze pe principiul contributivităţii şi pe conturi individuale, pentru a încerca să reducă presiunea de pe Pilonul I.

"Nu doar în România, ci în toate statele din Europa, sistemele de pensii se confruntă cu probleme. În România, avem un deficit de aproximativ trei miliarde de euro la bugetul asigurărilor sociale de stat. În 2009, ne-am dat seama că sistemul este nesustenabil şi ne-am asumat, cu riscuri electorale mari, adoptarea Legii pensiilor şi creşterea vârstei de pensionare", a spus Boghicevici.

Iniţiativa legislativă stabileşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi a fondurilor pentru aceste pensii, principiile organizării şi funcţionării administratorilor acestor fonduri şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale. Potrivit propunerii legislative, angajatorul, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, dar cu consultarea reprezentanţilor angajaţilor, vor putea propune o schemă de pensii ocupaţionale. Angajatorii vor putea contribui însă doar dacă nu înregistrează obligaţii bugetare neachitate la sfârşitul anului. Proiectul de act normativ mai prevede că schema de pensii negociată trebuie să conţină cel puţin cuantumul şi periodicitatea contibuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor.

Potrivit documentului, încadrarea în muncă a unei persoane nu va putea fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la o schemă de pensii ocupaţionale şi nici nu se vor putea face reţineri din salariu în acest scop fără acordul scris al persoanei respective.

În ce priveşte contribuţia la acest tip de pensii, propunerea legislativă prevede că dreptul de proprietate asupra contribuţiilor cu care angajatorul participă în numele salariatului, precum şi rezultatele investirii acestor contribuţii revin angajatului după cel puţin doi ani de la aderarea la fondul de pensii. Contribuţiile pentru acest fond de pensii vor fi virate de către angajator, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, iar această contribuţie va putea fi de până de 15 la sută din câştigul salarial brut lunar sau din venitul acestuia. De asemenea, contribuţia va putea fi împărţită între angajat şi angajator. Participanţii la acest fond de pensii vor putea în orice moment să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile, înştiinţând în scris administratorul şi angajatorul cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării.

În cazul în care devine incapabil să presteze o muncă din cauza unei invalidităţi, angajatul va avea dreptul să folosească activul personal în conformitate cu normele adoptate de autoritate, iar în cazul decesului înainte de pensionare, activele personale evaluate la acea dată se distribuie beneficiarilor, conform actului de succesiune şi normelor autorităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite