Poți circula cu o copie a permisului de conducere? Ce riști dacă nu ai actele în original

0
Publicat:

Există cazuri în care șoferii nu au la îndemână actele originale și circulă pe drumurile publice cu o copie xerox a permisului de conducere, a cărții de identitate sau a certificatului de înmatriculare. Conform legii, conducătorii auto trebuie să aibă la ei aceste acte în original, însă există și o singură excepție.

În mod limpede, polițistul nu poate reține o copie xerox după permisul de conducere. Foto: Arhivă
În mod limpede, polițistul nu poate reține o copie xerox după permisul de conducere. Foto: Arhivă

După cum menționam mai sus, toți șoferii trebuie să aibă în mașină documentele originale atunci când se deplasează pe drumurile publice. Conducătorii auto care nu au la ei permisul de conducere în original și îi înmânează polițistului o copie xerox s-ar putea alege cu o amendă. 

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002. 

Acestea fiind spuse, cei care sunt trași pe dreapta trebuie să prezinte întotdeauna, în original, polițistului cartea de identitatea sau pașaportul, permisul de conducere și talonul.

Singura excepție de la „regulă” fiind reprezentată de asigurarea RCA, care poate fi înmânată ori în format electronic ori sub formă de copie xerox), conform PROMOTOR. 

Motivul pentru care trebuie să ai la tine permisul de conducere 

Cu ajutorul stației de comunicare puse la dispoziție, oamenii legii pot verifica identitatea conducătorului auto și datele referitoare la permisul său de conducere. Însă este posibil ca, în anumite situații, aceasta să nu poată fi utilizată sau sistemul să nu poată fi accesat. 

Din acest motiv, conducătorii auto sunt obligați prin lege să aibă în permanență asupra lor documentele originale. 

De menționat este că pot fi aplicate o serie de sancțiuni care constau în reținerea permisului de conducere sau a talonului. În mod limpede, polițistul nu poate reține o copie xerox după aceste acte. 

Conducătorii auto care nu au la ei permisul de conducere se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei. 

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației. 

De asemenea, șoferii riscă să se aleagă cu aceeași amendă dacă înmânează polițistului o copie a permisului de conducere, a talonului sau a cărții de identitate. 

Totodată, persoanele care nu au la ei niciun document pot fi transportate la secția de poliție pentru stabilirea identității. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite