COVID-19 sau viroză obişnuită? Când mergem la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medici pacient coronavirus COVID 19 pandemie virus Romania FOTO Shutterstock
Medici pacient coronavirus COVID 19 pandemie virus Romania FOTO Shutterstock

Unul dintre factorii care vor amplifica în perioada imediat următoare epidemia de COVID-19 este anotimpul rece. Medicii epidemiologi au avertizat că, la temperaturi sub 10 grade Celsius, virusul va fi mai activ, iar numărul îmbolnăvirilor va creşte.

Semnele de infecţie cu noul coronavirus - febră, tuse, dureri de cap, dificultăţi de respiraţie - sunt specifice şi altor infecţii respiratorii, astfel încât este important să ştim ce trebuie să facem atunci când suspectăm o eventuală infecţie virală de orice fel ar fi ea.

Prima linie de apărare: medicul de familie

„Primul gest atunci când apar simptome este să dea telefon la medicul de familie”, explică dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti. „Nu vreau nici să ajungă la spital degeaba în mediul spitalicesc, unde, oricum, nu e bine pentru pacient să ajungă, şi nici să-şi neglijeze o boală şi să se întâmple ceva, dar nici să vină inutil”, spune dr. Rodica Tănăsescu.

De multă vreme, dar mai ales acum, adaugă medicul de familie, nu vom mai accepta pacienţi neprogramaţi, cu excepţia urgenţelor. „Dar chiar şi urgenţele, întâi dau telefon, chiar dacă le spun vino peste două ore, pentru că scopul numărul unu este să nu avem în faţa uşii nenumăraţi pacienţi astfel încât să putem preveni infectarea lor. Şi atunci, trebuie să ne înţelegm unii pe alţii că şi pentru noi, şi pentru ei este necesar să colaborăm inteligent în aşa fel încât să putem depăşi necazurile, fără să riscăm inutil. Ce înseamnă urgenţă? De exemplu: o durere puternică de burtă sau de genunchi, o înţepeneală de mijloc sau dacă merge la baie de 100 de ori pe zi. Sau: i-a crescut foarte mult tensiunea - la pacientul hipertensiv - sau are insuficienţă cardiacă şi edeme şi pare să fie o decompensare a insuficienţei cardiace. Pentru orice problemă de sănătate, discutăm împreună şi stabilim paşii de urmat la telefon, după care ei vin şi facem ceea ce trebuie. Noi ne cunoaştem pacienţii. Numai infecţiile de căi respiratorii superioare care sunt însoţite de tuse, febră şi alte simptome, ei bine, pe acelea nu prea le-am dori în cabinet pentru că ar însemna că e nevoie să închidem cabinetul”, adaugă dr. Tănăsescu.

Dacă semnele descrise de pacient îl conduc pe medicul de familie la suspiciunea că este vorba de o infecţie cu SARS-CoV-2, atunci trebuie apelat serviciul de urgenţă 112, pentru că este nevoie de o anumită costumaţie medicală şi, uneori, de test, explică medicul de familie. „Noi nu avem la cabinet costumaţia specială, ci ce ne-am cumpărat singuri - şi ne-am cumpărat - şi încercăm să ne protejăm, dar dacă e un pacient cu SARS-CoV-2 pe care îl bănuim deja cu acest virus, şi el totuşi vine, noi trebuie să închidem cabinetul, să chemăm o instituţie care să nebulizeze, să dezinfecteze, iar ceilalţi pacienţi nu vor mai avea acces la cabinet”, adaugă medicul.

„Pentru restul simptomelor, dacă nu pare a fi SARS-CoV-2, îi chemăm la cabinet. Programat. Pacienţii nu trebuie să vină nici cu trei ore înainte de programare pentru că nu vreau să stea aproape de alţi potenţiali bolnavi.”, Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite