Câte luni a rămas fără permis un român care susține că a mâncat un corn cu șampanie și apoi s-a urcat la volan

0
Publicat:

Un gălățean oprit în trafic de o patrulă rutieră a contestat în justiție amenda primită și sancțiunea suspendării permisului de conducere pe motiv că mâncase un corn cu șampanie la serviciu și nu s-a gândit că ar încălca normele rutiere.

Șoferului i s-a suspendat permisul pe o perioadă de 90 de zile FOTO arhivă Adevărul
Șoferului i s-a suspendat permisul pe o perioadă de 90 de zile FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a respins în 15 aprilie plângerea depusă de un bărbat împotriva unui proces verbal de sancționare, prin care îi fusese suspendat permisul pentru 90 de zile și fusese amendat cu 1.450 de lei pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice. Decizia instanței nu este definitivă.

Presupusa contravenție a avut loc în zona secției 2 Poliție din Galați pe 15.08.2023. O patrulă rutieră a oprit în trafic mașina gălățeanului și l-a testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În instanță, șoferul a susținut că nu se face vinovat de comiterea contravenției, deoarece a consumat un corn cu șampanie la locul de muncă și asta nu ar reprezenta o încălcare a legislației rutiere.

„Această susținere nu poate fi reținută de instanță deoarece este irelevant modul în care petentul a ajuns să aibă o anume îmbibație alcoolică, singurul aspect relevant fiind faptul că acesta a condus sub influența alcoolului. Astfel, simplul fapt că petentul a fost depistat cu îmbibația alcoolică de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat este suficient pentru reținerea contravenţiei, indiferent de modul voluntar sau involuntar al ingerării acestuia”, a stabilit instanța de judecată.

Judecătorul care a instrumentat cazul a demontat și afirmația conducătorului auto, care susținea că i s-a refuzat cererea de prelevare a probei de sânge imediat după ce fusese oprit în trafic de agenții rutieri.

„Se constată că, petentul nu a dorit, la momentul sancționării, să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge, conform mențiunilor din procesul-verbal contravențional, susținerile ulterioare ale acestuia privind refuzul organelor de poliție de a-l duce pentru prelevarea probelor de sânge fiind simple alegații, fără vreo bază probatorie, și care deci nu pot fi reținute de instanța de judecată”, a conchis magistratul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite