Sunt țigările electronice o varianta mai sănătoasă pentru fumători? Răspunsul oferit de medici

0
Publicat:

În ultimii ani există tendința de înlocuire a clasicelor țigări cu noile dispozitive pentru fumat care au apărut pe piață. Aromele diverse sau culorile acestor mici aparate reușesc să atragă adepți, dar medicii avertizează că fumatul este periculos, indiferent de modalitate.

Țigări electronice SURSĂ Arhiva Adevărul
Țigări electronice SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, foarte multe persoane care optează pentru această variantă se întreabă dacă țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele clasice. Răspunsul l-au oferit cadrele medicale, care susțin că orice formă a fumatului este dăunătoare pentru organismul uman.

Sunt țigările electronice o varianta mai sănătoasă pentru fumători?

Prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL, a vorbit despre cât de periculoase sunt țigările, indiferent de forma lor. 

Astfel, acesta a afirmat că persoanele care optează pentru noile gadgeturi pentru fumat se supun, la fel ca aceia care fumează țigări clasice, unor riscuri majore.

În primul rând, trebuie să spunem că nu există noțiunea de fumat sănătos. Fumatul nu are niciodată efecte pozitive, bune, asupra organismului uman. Este adevărat, aceste țigări electronice nu sunt la fel de dăunătoare ca țigările clasice, dar esența rămâne. Toxinele conținute de țigară tot sunt inhalate. Pe o scară a periculozității, cele mai nocive sunt țigările clasice, în funcție de conținutul de nicotină. Și cei care fumează pipă inhalează acel fum, dar ei sunt predispuși mai ales la cancer de buză. Apoi, vin aceste țigări moderne, care sunt și ele periculoase. Există riscul de apariție a cancerului de laringe, în special din cauza nicotinei dar și a substanțelor pe care le conțin țigările electronice. Fumatul este prima cauză a apariției cancerului de laringe”, a precizat prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL.

Pot fi înlocuite țigările clasice cu cele electronice?

Foarte multe persoane aleg să renunțe la țigările clasice și să utilizeze gadgeturile electronice pentru fumat. Medicii susțin că acestea sunt o variantă mai puțin dăunătoare pentru organism, dar că ar fi preferabil ca fumatul să fie evitat, sub orice formă ar fi.

Este o îmbunătățire dacă încercăm să înlocuim țigările clasice cu aceste dispozitive pentru fumat, în cazul în care nu putem să renunțăm de tot la acest viciu. Putem opta pentru această variantă, deoarece conținutul toxic dintr-o țigară electronică este mai mic decât dintr-o țigară clasică”, a adăugat prof. dr. Dan Mârțu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite