Studenţii doboară recordul în cadrul campaniei „Donează sânge! Fii erou!“: 560 de unităţi transfuzabile, utile pentru 150 de intervenţii chirurgicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, doar 1,7% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care, în fiecare zi, la nivel naţional, este nevoie de 1.000 de litri de sânge, iar 450 de ml de sânge ar putea salva trei vieţi.

Ediţia din această toamnă a campaniei naţionale „Donează sânge ! Fii erou !“ a înregistrat la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti un nou record. Studenţii afiliaţi Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), dar şi de la Politehnica Bucureşti au donat în doar cinci zile, 560 de unităţi transfuzabile. „Este remarcabil gestul pe care studenţii Universităţii noastre îl fac în fiecare an, primavara şi toamna, şi, cu siguranţă poate fi un exemplu de dăruire şi ataşament faţă de semenii aflaţi în suferinţa pentru întreaga societate românească într-un context în care sistemul medical românesc se confruntă, din păcate, şi în secolul XXI cu o continuă criză“ a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

Sprijin real pentru 150 de intervenţii medicale

Sângele donat de studenţii va fi valorificat în 150 de intervenţii chirurgicale. „Donează sânge! Fii erou!“ este unul dintre proiectele de referinţă ale SSMB, proiect prin care reuşim să avem un impact real asupra sistemului sanitar din România, în pofida statutului nostru de simpli studenţi. Ediţia din această toamnă a campaniei s-a bucurat de cel mai mare succes din ultimii ani, reuşind să recoltăm aproximativ 560 de unităţi transfuzabile. Succesul se datorează în egală măsură bunăvoinţei celor peste 700 de potenţiali donatori cât şi entuziasmului ieşit din comun al celor 120 de voluntari, dintre care peste 80% s-au aflat la prima ediţie a campaniei sau la primul lor proiect de voluntariat, a precizat coordonatorul campaniei, Natalia Dima, studentă în anul V a facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila“  Bucureşti. Aceasta a adaugat că „una dintre numeroasele reuşite ale campaniei noastre este dezvoltarea unei strânse colaborări cu personalul medical al Centrului de Transfuzie, colaborare ce s-a materializat prin activitatea de voluntariat realizată de către o parte dintre studenţii noştri în cadrul Centrului, în anul precedent. Campania din această toamnă s-a bucurat, de asemenea, de intensă susţinere a Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti şi a Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, suport fără de care activitatea noastră nu ar fi fost posibilă. Sperăm că proiectul nostru să aibă în continuare un efect benefic, reuşind să sensibilizeze populaţia în ceea ce priveşte cantitatea insuficientă de sânge transfuzabil din România“.

Începând din anul 2008, această campanie este un eveniment organizat bianual la nivel naţional de către asociaţiile studenţilor la medicină şi îşi propune să combată deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile spitaliceşti din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge şi prin susţinerea unei puternice campanii de informare şi responsabilizare socială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite