Românii, repetenţi la igienă orală. Cifrele îngrijorătoare care îi sperie pe stomatologi

0
Publicat:

Românii nu stau prea bine la capitolul igienă orală, susţin cadrele medicale. Spusele lor sunt susţinute şi de cifrele înregistrate de Institutul Naţional de Statistică.

Pacient în cabinetul stomatologic SURSĂ Shutterstock
Pacient în cabinetul stomatologic SURSĂ Shutterstock

Acestea arată că 63% dintre români nu se spală pe dinţi. Aceleaşi statistici arată că doar 17% din populaţie intră într-un cabinet stomatologic în scop preventive. Acest lucru se întâmplă cu toate că în anul 2021 existau, la nivel national, 16.177 cabinete medicale somatologice. Din acest total, doar 2.343 funcţionau în mediul rural, majoritatea fiind private.

Românii, deficitari la capitolul sănătate

Conform medicilor stomatologi, populaţia României este deficitară când vine vorba despre educaţia sanitară. Astfel, nu este de mirare că multe persoane nu conştientizează că, o vizită la stomatolog este la fel de necesară ca orice alt control medical.

,,Încă nu avem o educație corespunzătoare în acest sens. Dar, cred că există oameni care nu efectuează nici analizele periodice, așa cum nu trec nici prin cabinetul stomatologic. Este adevărat, în mediul rural se întâmpină adevărate probleme. Este vorba, poate, de nivelul de trai scăzut. Oamenii, de multe ori, nu au acces la astfel de servicii și nici nu își permit astfel de servicii. Aceasta este o problemă importantă. Dar, oamenii trebuie să conștientizeze că sănătatea orală este la fel de importantă ca starea generală de sănătate", a precizat Andrei Jianu, medic stomatolog.

Situaţia din mediul rural, îngrijorătoare

Stomatologii mai susţin că, de multe ori, oamenii din mediul rural nu au acces la astfel de servicii medicale şi chiar dacă ar avea, ar fi prea scumpe.

,,Cifrele prezentate mai sus reflectă exact realitate pe care o întâmpinăm. Din păcate, lucrurile sunt şi mai grave când vorbim despre mediul rural, unde populaţia este mai săracă. Există foarte multe localităţi în România în care oamenii nu au apa curentă, gaz sau curent electric, iar acestea sunt lucruri fără de care nu prea poţi trăi în 2023. În aceste condiţii, nu este de mirare că acelor oameni nu le stă gândul, neapărat, la igienă şi sănătate orală”, a adăugat medicul stomatolog.

Cum poate fi îmbunătăţită statistica?

Conform medicilor, trebuie căutată o soluţie care să conducă, în timp, la îmbunătăţirea statisticilor. Astfel, demararea unor campanii şi oferirea consultaţiilor gratuite în mediul rural ar putea fi doar unele dintre soluţii.

,,Pentru ca aceste lucruri să se schimbe, este nevoie să intervenim din timp. Astfel, încă din clasele primare, copiii trebuie să participe la cursuri, să fie învăţaţi despre igiena orală şi despre importanţa ei. Totodată, trebuie să avem grijă şi de persoanele mai în vârstă, care nu conştientizează cât de important este acest aspect. Acest lucru ar fi posibil prin organizarea unor campanii în mediul rural, în cadrul cărora să se ofere consultaţii şi poate tratamente gratuite. Mai există astfel de campanii, dar ele trebuie făcute la un nivel mult mai mare”, a încheiat Andrei Jianu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite