Reacţia reprezentanţilor AstraZeneca: Nu există dovada unui risc crescut de tromboze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nu există dovada unui risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau scădere a trombocitelor din cauza vaccinului AstraZeneca, au transmis reprezentanţii companiei AstraZeneca.

Totuşi, AstraZeneca spune că va reanaliza toate datele de siguranţă disponibile. Deja a făcut o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie şi Uniunea Europeană. 

Astfel, specialiştii companiei au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale unui risc crescut de tromboze, embolie pulomonară sau trombocitopenie, în cazul niciunei grupe de vârstă, de gen, lot de vaccin sau în vreo ţară anume, arată un comunicat al companiei. 

Ţări din Europa au suspendat vaccinarea

Reacţia companiei vine la trei zile după ce mai multe ţări din Europa au oprit vaccinarea sau au suspendat unele loturi de vaccin „ca măsură de precauţie”, după apariţia unor cazuri severe, unele soldate cu deces, la persoane care se vaccinaseră cu AstraZeneca.

Autorităţile din Norvegia au anunţat că un cadru medical a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la zece zile de la vaccinare, iar alţi trei angajaţi din domeniul sănătăţii au fost internaţi şi sunt trataţi pentru sângerări cutanate, cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. Toţi au vârste sub 50 de ani, iar Norvegia le-a cerut persoanelor vaccinate să se prezinte la medic, dacă au probleme de sănătate la mai mult de trei zile de la administrarea vaccinului.

De unde au pornit temerile legate de vaccinul AstraZeneca

Şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. „Este un act de extremă prudenţă, cât timp verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a spus oficialul, fără alte detalii privind decesul profesorului, potrivit Agerpres. 

Joi, Italia a decis interzicerea din precauţie a folosirii unui lot de vaccinuri anti-COVID  AstraZeneca din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge. Şi în România, peste 4.200 de doze rămase din acel lot, ABV2856, au fost puse în carantină. Peste 77.000 de persoane au fost imunizate deja cu doze din respectivul lot în România, inclusiv politicieni. 

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un alt lot produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă continuarea administrării vaccinului 

Totuşi, EMA a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite