Durerea de spate, din ce în ce mai frecventă la tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi copii şi adolescenţi suferă din cauza durerii de spate. Lipsa activităţii fizice sau, dimpotrivă, efortul fizic intens, obezitatea, postura incorectă la birou, greutatea ghiozdanului se află la originea problemelor cu coloana vertebrală. Iată ce recomandă medicii pentru a preveni sau a limita durerea de spate.

Un adolescent din trei are dureri de spate. Potrivit revistei de specialitate Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons, frecvenţa durerii de spate la adolescenţi şi tineri este în continuă creştere. Un studiu citat de futura-sciences.com susţine că incidenţa durerii de spate la adolescenţi a crescut de la 11% la 33%. În acest nou articol, cei doi autori au alcătuit o listă cu principalele cauze ale durerii de spate în pediatrie şi propun strategii de diagnostic şi tratament.

Pentru aproape 60% din pacienţii adolescenţi, examenul clinic şi investigaţiile imagistice nu evidenţiază o cauză clară a durerii de spate. Potrivit autorului principal al studiului, Suken Shah, chirurg ortoped la Spitalul de Copii din Wilmington (SUA), „ar putea fi de origine musculară, din cauza posturii incorecte, a antrenamentului intens în cadrul unui sport sau mai multe sporturi sau, dimpotrivă, prea puţină activitate fizică“.

În general, durerea este ţinută sub control prin odihnă şi antiinflamatoare non-steroidiene precum ibuprofenul.

Alte cauze care explică frecvenţa crescută a acestei probleme în rândul copiilor şi adolescenţilor sunt: sedentarismul, obezitatea şi greutatea ghiozdanului. De altfel, copiii care se acuză frecvent dureri de spate sau de articulaţii (genunchi, şold, gleznă) au un indice de masă corporală (IMC) mai mare decât al celor care nu au aceste probleme.

Pentru a preveni sau limita durerea, medicii recomandă:

  • corectarea poziţiei la birou,
  • tonifierea musculaturii prin exerciţii fizice armonioase şi înot,
  • limitarea greutăţii ghiozdanului, care nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corporală a copilului,
  • purtarea corectă a ghiozdanului, cu ambele centuri pe umeri;
  • depistarea şi tratarea promptă a deformărilor coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, lordoza).
SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite