De ce ne cade părul toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea părului este în cazul multor persoane o problemă care se accentuează toamna. Acest lucru este demonstrat şi de o echipă de cercetători suedezi care, după ce au monitorizat 800 de femei pe parcursul a 6 ani, ne pot explica de ce ne cade părul toamna.

Pierderea a 30-50 de fire de păr pe zi este normală, fiindcă acestea sunt înlocuite de altele noi. Multe femei observă însă că toamna pierd mai multe fire de păr decât de obicei. Pentru a explica acest fenomen, cercetătorii suedezi au realizat un studiu la care au participat 800 de femei. Rezultatele au fost publicate în revista Dermatology.

De ce ne cade părul toamna: explicaţii

Părul nostru se află într-o permanentă schimbare. Ciclul normal de creştere a părului este de 2-3 ani. Fiecare fir de păr creşte cu aproximativ un centimetru pe lună în această perioadă. Firele de păr nu cresc şi nu cad toate în acelaşi ritm. În orice moment, 90% dintre firele de păr se află în perioadă de creştere, iar celelalte 10% se află în perioada de stagnare a creşterii. După 2-6 luni, părul aflat în perioada de stagnare cade şi alte fire de păr încep să crească în locul lor. Cercetătorii din Suedia au descoperit că, în luna iulie, majoritatea femeilor au cea mai mare proporţie de păr aflat în stagnare. În consecinţă, după 3-4 luni, începând din octombrie, urmează perioada în care cad cele mai multe fire de păr. Autorii studiului pun această situaţie pe seama faptului că organismul reţine mai multe fire de păr pentru a proteja scalpul de soare pe timpul verii.

De ce ne cade părul toamna: alte cauze

Părul este un barometru foarte sensibil al stării de sănătate. Adesea, părul este primul care dă semne de suferinţă atunci când organismul are o problemă. Pentru că tot organismul „ştie“ că nu avem nevoie de păr pentru a supravieţui, iar organele vitale capătă prioritate pentru a fi hrănite cu sânge în detrimentul părului. Aşa se explică de ce orice suferinţă a organismului se poate manifesta şi prin căderea părului. În acest sens, iată o serie de cauze ale căderii părului:

  • curele drastice de slăbire, care privează organismul de substanţe nutritive,
  • anemia (deficienţa de fier),
  • unele tratamente medicamentoase (antidepresive, betablocante pentru scăderea tensiunii arteriale, unele medicamente antiacneice),
  • dezechilibrele hormonale ,
  • sindromul ovarelor polichistice,

stresul cronic.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite