Curtea de Conturi: Pandemia, gestionată cu hopuri de către Ministerul Sănătății

0
Publicat:

În cadrul unei misiuni de audit al performanței privind asigurarea unităților sanitare cu medicamente specifice în tratamentul afecțiunilor asociate Covid-19, Curtea de Conturi a evaluat modul în care Ministerul Sănătății și instituțiile sanitare responsabile din subordine au gestionat pandemia.

Centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere față de debutul pandemiei
Centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere față de debutul pandemiei

Potrivit concluziilor auditului, Ministerul Sănătății a avut o preocupare relativ constantă în asigurarea cadrului legislativ specific pandemiei Covid-19, însă unele planuri de acțiune au fost întreprinse cu întârziere, ceea ce a avut efect asupra accesului pacienților la cele mai adecvate forme de tratament și la pregătirea spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienților critici. De asemenea, centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere față de debutul pandemiei, ceea ce a condus la suprasolicitarea unităților medicale spitalicești.

Cantitățile de medicamente specifice în tratamentul afecțiunilor asociate Covid-19 comandate au fost dependente, potrivit clauzelor din acordurile cadru, de cantitățile pe care furnizorul le avea disponibile în țară la data semnării contractelor subsecvente, iar în cazul medicamentelor achiziționate prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene, de cantitatea repartizată României pe anumite criterii.

Ministerul Sănătății a achiziționat cinci tipuri de medicamente necesare pentru tratarea pacienților cu Covid-19, în valoare de 1.242.421 mii lei, din care achiziția medicamentului Remdesivir reprezintă 73% din totalul achizițiilor efectuate. Potrivit auditorilor, neasigurarea de către Minister, în anumite perioade, a cantității adecvate de medicamente necesare tratării pacienților Covid-19, precum și modificarea continuă a protocoalelor terapeutice, sunt factori care au influențat stocurile existente la nivel național și modul de distribuire a medicamentelor.

„De asemenea, lipsa monitorizării detaliate de către Ministerul Sănătății a stocurilor cu medicamente specifice Covid-19 sau suport Covid-19, respectiv antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare existente la unitățile sanitare spitalicești a afectat următoarele achiziții de medicamente specifice și, implicit, asigurarea unei corespondențe a necesarului pentru fiecare tip de medicament”, se mai arată în raport.

„Din păcate lipsa de organizare, de monitorizare, a dus la o proastă distribuție a medicamentelor covid-19 în teritoriu. Puteam avea mai multe vieți salvate, probabil. În plus, am fost cam ultimii în UE la capitolul achiziții de medicamente noi, performante, pentru Covid-19, iar asta s-a tradus, din nou, în mai multe victime. A fost vorba de o lipsă de strategie, de un mic haos în sistemul medical. Au fost și unele orgolii. De exemplu, planul pentru realizarea centrelor de evaluare Covid-19 era finalizat în vara anului 2020, dar nu a fost pus în practică, dar nu știu din ce motive. Am înțeles că au fost niste lupte interne pe tema înființării acestor centre. În fine, ele s-au deschis abia în 2022 și au fost de succes. Bine, nu înțeleg de ce nu au fost menținute măcar la nivel regional pentru ca oamenii să se testeze sau să se vaccineze. Acum pentru imunizare trebuie mers la medicii de familie care au destule pe cap”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite