Centru de "spionaj" al somnului, în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

tulburările de somn pot avea consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii. Un pui de somn în timpul unei şedinţe poate fi un simptom că persoana respectivă suferă de insomnie, noaptea.

tulburările de somn pot avea consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii. Un pui de somn în timpul unei şedinţe poate fi un simptom că persoana respectivă suferă de insomnie, noaptea. Somnologia, o ştiinţă care a început să fie aplicată recent în ţara noastră, poate rezolva această problemă.
Timişoara este unul dintre puţinele centre în care poate fi studiat somnul. Celelalte sunt la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Recent, la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara au fost puse în funcţiune două aparate de ultimă generaţie, care pot determina cu exactitate care sunt tulburările de somn ale unui pacient. Somnologia este ştiinţa care investighează pacienţii cu tulburări respiratorii în timpul somnului, în special cu apnee - pauze în respiraţie de câteva secunde.
Simptome şi consecinţe
"Cel mai important simptom al bolii este somnolenţa diurnă excesivă. E vorba de oameni care dorm în tramvai, când opresc maşina la semafor, în sala de aşteptare sau chiar în timpul conversaţiei. Apneea în timpul somnului duce la scăderea vigilenţei. În Germania, de exemplu, 80% din accidentele şoferilor profesionişti au legătură cu apneea", a declarat doctorul ştefan Mihăicuţă, coordonatorul laboratorului de somnologie din cadrul Spitalului Clinic "Victor Babeş" din Timişoara, unul dintre puţinii specialişti din ţara noastră în acest domeniu.
Statisticile spun că 4% din bărbaţi şi 2% din femei sunt afectaţi de apnee în somn. Consecinţele pot fi dezastruoase asupra sănătăţii, de la afectarea vaselor de sânge până la afecţiuni ale inimii sau hipertensiune arterială. "Boala este la fel de frecventă ca astmul şi diabetul", spune doctorul.
Doi pacienţi testaţi pe noapte
La Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara pot fi examinaţi doi pacienţi pe noapte, prin conectarea la aparatură de ultimă generaţie. Aparatele măsoară activitatea musculaturii, mişcările globilor oculari, se face electrocardiograma, se instalează un microfon laringian, pentru monitorizarea sforăitului, se urmăreşte fluxul aerian la nivelul nasului, mişcările toracelui, ale abdomenului, poziţia corpului în timpul somnului şi saturaţia de oxigen a sângelui. Pentru aceasta, pacientul trebuie să doarmă şase ore. "Nu avem condiţii de hotel de cinci stele, dar patul este confortabil", zâmbeşte doctorul.
"Boala se tratează foarte bine", spune doctorul Mihăicuţă. Este nevoie, în prima fază, de o mască nazală de ventilaţie de aer (care poate fi închiriată cu 800.000 de lei până la un milion de lei pe lună sau poate fi cumpărată cu 800-1.000 de euro), scădere treptată în greutate (prin dietă şi exerciţii fizice) şi rezolvarea chirurgicală a unor eventuale probleme de deviaţie de sept sau polipi. "Am avut un pacient, judecător, care tot timpul dormea în sala de şedinţe. Vă daţi seama ce impresie făcea. După tratament, soţia lui a venit la mine şi mi-a spus că e cu totul alt om. şi-a recăpătat energia", spune doctorul Mihăicuţă.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite