Cazurile de cancer ar putea crește cu 77%. Care sunt cele mai frecvente tipuri de afecțiuni oncologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu creșterea populației globale, până în 2050, numărul cazurilor de cancer s-ar putea majora cu 77% arată o cercetare recentă.

Numărul cazurilor de cancer ar putea crește cu 77% în următorii 25 de ani - Foto Arhivă
Numărul cazurilor de cancer ar putea crește cu 77% în următorii 25 de ani - Foto Arhivă

Rezultatele studiului din 2022, care stabilește care sunt cele mai răspândite afecțiuni oncologice din lume, au fost publicate recent. 

Concret, se estimează că numărul de cazuri de cancer la nivel global va crește cu 77% până în 2050, ca urmare a creșterii populației, relatează USA Today. 

Aproape 20 de milioane de oameni au descoperit că au cancer în 2022, iar 9,7 milioane de persoane au murit din această cauză, sugerează studiul publicat în revista CA: A Cancer Journal for Clinicians, parte a revistelor Societății Americane de Cancer. 

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că va crește numărul pacienților cu afecțiuni oncologice. 

Se preconizează că una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer în timpul vieții, iar acest lucru va duce la deces la unul din nouă bărbați și la una din 12 femei, potrivit raportului. Menținând aceleași rate și luând în considerare creșterea și îmbătrânirea populației, studiul arată că numărul noilor cazuri de cancer va crește cu 77%, ajungând la 35 de milioane până în 2050. 

"Amploarea generală a cancerului și diversitatea profilurilor de cancer în funcție de regiunea lumii și de nivelul de dezvoltare umană subliniază din nou necesitatea unei intensificări la nivel mondial a măsurilor de combatere a cancerului cu țintă precisă. Investițiile în prevenție, inclusiv vizând factorii de risc cheie pentru cancer... pot evita milioane de diagnostice viitoare de cancer și pot salva multe vieți în întreaga lume.", concluzionează raportul. 

Cele mai des întâlnite tipuri de cancer 

La nivel global, în 2022, acestea au fost cele mai frecvente tipuri de cancer: 

  • Cancerul pulmonar - 12,4%. 
  • Cancerul de sân la femei - 11,6%.
  •  Cancer colorectal - 9,6%.
  • Cancer de prostată - 7,3%. 
  • Cancer de stomac - 4,9% 

Cele zece tipuri principale de cancer reprezintă aproximativ două treimi din totalul cazurilor la nivel mondial. Ficatul, tiroida, cervixul uterin, vezica urinară și limfomul non-Hodgkin constituie restul celor 10 tipuri de cancer principale la ambele sexe. 

În Europa, rata de mortalitate a cancerului este de 20,4%, iar rata de apariție a cazurilor noi este de 22,4% din cazuri. 

Cu cât o țară are mai mare nivelul de dezvoltare umană, care se măsoară în funcție de sănătatea umană, longevitatea și standardele de viață, cu atât mai mare este probabilitatea ca locuitorii acesteia să dezvolte cancer, se arată în raportul citat. 

Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate la nivel mondial. În plus, cresc și cazurile de cancer în rândul persoanelor tinere. 

Este esențial să abordăm factorii de risc, cum ar fi fumatul, obezitatea și infecțiile, pentru a salva vieți și pentru a genera beneficii economice și sociale, concluzionează raportul. 

În țara noastră, numărul de cazuri noi de cancer a crescut cu 21% în 2023 față de anul anterior, potrivit datelor INSP.  

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) estimează că numărul persoanelor cu cancer din România depășește 550.000. Mai grav este că în țara noastră mor 20.000 de persoane cu afecțiuni oncologice, deși ar putea fi salvate, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană, atragea atenția Cezar Irimia, președintele FABC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite