Furtuna care a măturat Europa ajunge și în România: ce județe vor fi afectate de codul roșu de vreme rea
0După ce un val de furtuni, grindină și vreme rea a măturat Europa, Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a emis astăzi o avertizare de Cod Roșu de furtună valabilă pentru anumite zone din județele Suceava și Botoșani.

Potrivit sursei citate, până la ora 17:00, în judeţul avertizat, în localităţile Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Cornu Luncii, Udești, Mălini, Verești, Preutești, Bosanci, Stulpicani, Baia, Păltinoasa, Slatina, Forăști, Fântânele, Râșca, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dolhești, Moara, Horodniceni, Vulturești, Bogdănești, Stroiești, Valea Moldovei, Pârteștii de Jos, Drăgoiești, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Fântâna Mare, Capu Câmpului, Hârtop, Ciprian Porumbescu, se vor semnala averse torenţiale (cu peste 50 l/mp), frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, precum şi vijelie puternică.
Până la ora 16:30, tot în județul Suceava, în localitățile Suceava, Salcea, Dumbrăveni, Udești, Șcheia, Bosanci, Ipotești, Moara, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Stroiești, Siminicea, se vor semnala grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică, averse torențiale peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.
De asemenea, avertizarea meteo Cod roșu, valabilă până la 16:45, vizează și Județul Botoşani, în localitățile Botoșani, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curtești, Bucecea. Se vor semnala grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică, averse torențiale peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.
Cum arată situația în restul Europei
Autoritățile din Polonia au mobilizat luni serviciile de urgență după ce drumurile și subsolurile caselor au fost inundate în Zakopane și în orașele din apropiere. Pompierii au fost, de asemenea, chemați să intervină în multe locuri, arată euronews.com.
Inundațiile provocate de o rupere de nori au făcut ca ruta Zakopianka, care leagă Munții Tatra de Cracovia, să fie impracticabilă timp de mai multe ore.
Fenomenul meteorologic extrem a afectat și Austria, unde o furtună cu ploi abundente a lovit municipalitățile Waldkirchen și Rappolz, în apropiere de granița cu Republica Cehă.
Furtuna a urmat grindinei devastatoare de duminică după-amiază. Un sat din municipalitatea învecinată a fost declarat zonă calamitată, iar pompierii și salvatorii au încercat să acopere clădirile cu prelate până târziu în noapte.
Între timp, în Slovenia, meteorologii au avertizat că furtunile originare din Italia vor continua să pătrundă marți în țară.
Condițiile meteorologice nefavorabile au lăsat deja zeci de acoperișuri și culturi distruse în multe părți ale țării
Cel puțin patru persoane au fost ucise la sfârșitul săptămânii în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de furtunile puternice care au lovit Elveția și nordul Italiei.
Cadavrele a trei persoane au fost recuperate în urma unei alunecări de teren în comitatul elvețian de limbă italiană Ticino, în partea de sud a Alpilor.
Ploile abundente au lovit sudul și vestul Elveției pe tot parcursul weekendului. Campingurile au fost evacuate, podurile s-au prăbușit, iar o persoană este încă dată dispărută în valea elvețiană Lavizzara.
Ploile au pus bețe în roate și campionatului Euro 2024
De asemenea, în Germania, la Dortmund, o furtună cu tunete și grindină a suspendat meciul Germania-Danemarca din optimi de finală ale Campionatului European și i-a obligat pe jucători să se adăpostească.
Antrenorul danez Kasper Hjulmand a știut cât de important este ca jucătorii să fie în siguranță. Acesta era antrenor secund al echipei Nordsjaelland când unul dintre jucătorii săi, Jonathan Richter, a fost lovit de fulger în timpul unui meci în 2009.
Richter a petrecut 11 zile în comă și a trebuit să i se amputeze partea inferioară a piciorului stâng.
„Nu mi-a fost frică, dar am avut grijă de siguranța jucătorilor. Da, am fost implicat într-un meci pe un stadion unde fulgerul l-a lovit pe unul dintre jucătorii noștri”, a declarat Hjulmand.