Principalele măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea | DOCUMENT FINAL

0
Publicat:

Guvernul a publicat pachetul de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament. Una dintre măsuri vizează dublarea impozitului pe cifra de afaceri a băncilor.

Băncile vor plăti o cotă de 2% pe cifra de afaceri FOTO arhivă Adevărul
Băncile vor plăti o cotă de 2% pe cifra de afaceri FOTO arhivă Adevărul

Documentul cu „Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” poate fi consultat AICI.

Printre ultimele modificări, s-au introdus impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun.

Pe parcursul zilei au fost depuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au fost modificate. Spre exemplu, impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat - noua cotă e de 2%. Marcel Boloș a vorbit marți, după ședința de Guvern, despre amendamentul care ar fi desființat Pilonul II de pensii.

Ministrul a spus că așa ceva nu s-a discutat în coaliție, și nu este un act oficial.

El a precizat că nu răspunde de „activitățile doamnei Pescaru”, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor care a întocmit amendamentul. Premierul Marcel Ciolacu a dezmințit, înainte de asumarea răspunderii, intenția Coaliției de a desființa Pilonul II de pensii.

Niciodată nu s-a vorbit de vreun amendament la Pilonul II de pensii, nici măcar despre impozitare sau supraimpozitare”, a precizat Ciolacu. Șeful Executivului a spus, de la tribuna Parlamentului, că „de astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală”.

El spune că „astăzi se termină cu șmecheria, Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiți, iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic”.

„Am multe defecte, dar cu siguranță nu pot să mint. Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor”, a argumentat premierul.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. USR și AUR au protestat cu pancarte în sala de plen.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite