Sindicatele: Ordonanța cu reducerea cheltuielilor pune pe butuci aeroporturile

0
Publicat:

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, apărut în spaţiul public, va pune pe butuci aeroporturile, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional Meridian.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

"În situaţia adoptării acestui act normativ se vor produce efecte negative asupra bunei desfăşurări a activităţii în acest domeniu de activitate, respectiv a activităţii aeroporturilor şi implicit asupra personalului care lucrează în acest domeniu. Aeroporturile şi aviaţia în general nu şi-au revenit din criza generată de pandemie şi aceasta se vede în întârzierile şi anulările de zboruri. Un astfel de OUG va pune pe butuci aeroporturile sub aspectul operării infrastructurii aeroportuare şi al serviciilor de handling la sol", susţin sindicaliştii într-un comunicat preluat de Agerpres.

Conform reprezentanţilor de sindicat, "OUG nu contribuie la redresare, ci la un blocaj operaţional".

"Putem înţelege necesitatea unei discipline pe coordonata cheltuielilor, însă această acţiune nu trebuie să presupună reducerea resurselor tehnico-operaţionale şi cu atât mai puţin, o astfel de reducere nu se poate face fără nişte analize de impact şi eventual, analize de risc pe domeniile specifice sectorului transporturi aeriene", se menţionează în comunicat.

Astfel, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi organizaţiile sindicale din structura sa resping "acest mod de a legifera prin campanii de zvonistică, care generează panică în rândul salariaţilor şi creează premisele unor mişcări sindicale de amploare, având la bază proliferarea unor ameninţări la integritatea Contractelor Individuale de Muncă şi a Contractelor Colective de Muncă în vigoare".

"Considerăm că acest proiect legislativ nu există atât timp cât nu este supus proceselor legale de transparenţă decizională şi de dialog social, motiv pentru care facem pe această cale un apel către Guvernul României să clarifice statutul acestui proiect de act normativ şi să acţioneze cu responsabilitate pentru a nu genera o situaţie de instabilitate şi de neîncredere în deciziile autorităţilor Statului Român ale căror consecinţe negative nu pot fi anticipate, dar care vor fi suportate de întreaga populaţie a României", susţine sindicatul.

Reprezentanţii Meridian precizează că au fost sesizaţi de Sindicatul Aeroportuar Henri Coandă, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi de Federaţia Sindicatelor Personalului Aeroportuar care cuprinde sindicatele din cadrul aeroporturilor subordonate Consiliilor Judeţene din judeţele Cluj, Iaşi, Sibiu, Arad, Satu Mare, Maramureş, Tulcea, Mureş.

Aceştia au subliniat potenţialul impact negativ al prevederilor acestui proiect legislativ pe componenta resurselor umane, în sectorul de activitate aviaţie.

Printre efectele proiectului OUG se află eliminarea posturilor vacante din sectoarele operaţionale care va duce la incapacitatea aeroporturilor de a asigura derularea în condiţii de eficienţă şi eficacitate a activităţilor specifice exploatării infrastructurii aeroportuare şi implicit a operaţiunilor de aviaţie civilă, precizează sindicaliştii.

Totodată, capacitatea aeroporturilor de monitorizare şi coordonare a sectoarelor tehnico-operaţionale va fi afectată în mod direct şi sunt create premisele unor potenţiale incidente/evenimente cu impact operaţional.

Pe de altă parte, implementarea standardelor ICAO, EASA şi CE va fi în mod evident afectată şi se pot materializa potenţiale vulnerabilităţi în domeniile siguranţei şi securităţii aeroportuare, consideră sindicaliştii.

Potrivit acestora, un alt impact va fi reducerea resurselor tehnico-materiale şi în lipsa unei analize riguroase, reducerea, de asemenea, a capacităţii aeroporturilor de a-şi îndeplini obligaţiile şi responsabilităţile legale.

"Implementarea OUG aşa cum este concepută actualmente în forma de proiect, care circulă în mass-media, generează dificultăţi pentru aeroporturi în a respecta dispoziţiile legale din Codul Aerian. Toate aceste sincope operaţionale vor afecta în mod direct aeroporturile şi companiile aeriene şi vor crea probleme majore în privinţa regularităţii, siguranţei şi securităţii traficului aerian. România va fi astfel expusă în relaţia cu forurile internaţionale - EASA, CE şi Eurocontrol", se mai precizează în comunicat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite