Meseria de polițist, sperietoare pentru tineri. De ce nu mai sunt atrași românii de uniformă

0
Publicat:

Tinerii nu mai vor să se facă polițiști. La școlile de agenți de poliție, concurența s-a prăbușit, fiind înregistrat sub un candidat pe loc, iar asta va adânci deficitul de cadre din sistem. Curând nu o să mai aibă cine să ne apere de infractori.

image

În viitorul relativ apropiat, România riscă să rămână fără polițiști după ce, pe fondul deficitului masiv de personal, la școlile de poliție concurența este foarte mică, iar locurile vacante nu pot fi ocupate.

„Într-o premiera istorică, la această sesiune de admitere, concurența la școlile de poliție a înregistrat sub un candidat pe loc. Practic, locurile scoase la concurs vor rămâne neocupate! Felicitări, stimați politicieni, ați reușit dezmembrarea ultimului sistem vital al acestei țări: ordinea și siguranța publică. Să nu uităm că până la această veste catastrofală, MAI înregistra deja un deficit teoretic de 30.000 de cadre, iar cel real depășește cu siguranță 40.000 de cadre, având în vedere nevoile operative, epuizarea și multitudinea de sarcini și misiuni“, avertizează sindicaliștii de la SIDEPOL.

La rândul lor, polițiștii care fac parte din sindicatul EUROPOL au explicat în detaliu care este situația ocupării locurilor scoase la concurs de școlile de agenți ale MAI. Concret, la Școala de agenți de poliție Câmpina sunt deocamdată ocupate 774 de locuri din 1.340 (57,7% grad de ocupare), iar la Școala de agenți de poliție din Cluj sunt teoretic ocupate 203 locuri din 300 (67,6% grad de ocupare). La Școala de agenți de poliție de frontieră din Oradea situația este și mai rea, fiind ocupate 110 locuri din 240 (45,8% grad de ocupare).

50% au căzut la proba fizică

„Începând de miercuri urmează vizita medicală, care va reduce în continuare gradul de ocupare a locurilor. Deși deficitul de personal este cel mai mare din istoria MAI, se pare că nu au fost identificate soluții reale, iar cineva trebuie să plece acasă. Sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție anunțată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea reducerii deficitului de personal arată a fi un mare eșec. Un eșec al acestei sesiuni se arăta încă de când a fost postat anunțul de concurs de admitere pentru perioada aprilie-iunie, în condițiile în care erau indicii clare că nu va exista un număr considerabil de candidați, ținând cont de faptul că Bacalaureatul va avea loc abia în luna iunie, iar potențialii candidați vor fi din rândul celor care au fost respinși la sesiunile precedente. Deși numărul candidaților înscriși a fost unul extrem de scăzut, între 1,3 și 2 candidați pe loc, numai după prima probă susținută, cea fizică, aproximativ 40%-50% dintre candidați nu au promovat. Nu vrem să anticipăm greșit de pe acum câți candidați vor fi declarați admiși la finalul sesiunii, însă rezultatele preliminare arată dezastrul în care se află MAI în momentul de față, lipsa de interes pentru meseria de polițist rezultată din numărul redus de candidați, riscând să fie pentru prima dată în istoria MAI când abia se vor ocupa jumătate din numărul locurilor scoase la concurs“, au explicat sindicaliștii EUROPOL.

Aceștia au identificat și câteva motive pentru care tinerii nu mai sunt interesați de meseria de polițist. În primul rând, este vorba de volumul foarte mare de muncă, din cauza deficitului de personal, un polițist lucrând cât pentru alți doi sau trei colegi, dar și din cauza neaplicării unei salarizări corecte prin înghețarea drepturilor bănești cuvenite. În plus, sindicaliștii susțin că în sistem sunt salarii foarte mici, „cât al unui angajat dintr-un supermarket, comparativ cu riscurile pe care le au polițiștii“, un agent nou angajat având un salariu brut de 3.000 de lei. Nu în ultimul rând, sindicaliștii susțin că „sistemul este profund afectat de nepotismele din sistem, pile, relații și cunoștințe“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite