Jon Fosse, laureatul premiului Nobel pentru literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul norvegian Jon Fosse a primit premiul Nobel pentru literatură, "pentru piesele sale inovatoare și proza care dau glas celor nespuse". 

Jon Fosse a caștigat Premiul Nobel pentru Literatură - Foto Nobel.org
Jon Fosse a caștigat Premiul Nobel pentru Literatură - Foto Nobel.org

Jon Fosse este un autor norvegian, iar opera sa acoperă o mulțime de genuri, de la piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii, până la traduceri.  

„Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente", a declarat Jon Fosse după anunțul făcut de Comitetul Nobel pentru Literatură, potrivit Reuters. 

Scriitorul de 64 de ani scrie în limba nynorsk, folosită de doar circa 10% din populația țării. Varianta mai puțin întâlnită dintre cele două forme ale limbii oficiale norvegiene se bazează pe dialecte rurale, a fost dezvoltată în secolul al XIX și a devenit  o alternativă la utilizarea danezei, dominantă după alianţa prin care Norvegia şi Danemarca au devenit o singură ţară timp de 400 de ani. 

Autorul crede că a primit premiul Nobel pentru Literatură ca o recunoaștere pentru folosirea și promovarea acestei limbi. 

Opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi, conform editorului său și mai mult de o mie de producții au fost realizate pe baza pieselor sale. 

Scriitorul a publicat mai mult de 20 de piese de teatru, dar și decenii, romane, eseuri, culegeri de poezii și cărți pentru copii în cei 40 de ani de la debutul carierei.    

Anul trecut, scriitoarea franceză Annie Ernaux a fost laureata prestigiosului premiu pentru Literatură, pentru '„curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale'', potrivit site-ului organizației Nobel. 

Nominalizați la Premiul Nobel pentru literatură 

Scriitori bine cotați au fost nominalizați anul acesta la Premiul Nobel pentru literatură, iar autorul român Mircea Cărtărescu s-a aflat printre favoriți.  

Alți scriitori nominalizați în acest an au fost Joyce Carol Oates din SUA, Colm Tóibín din Irlanda, Ngũgĩ wa Thiong'o din Kenya, Peter Nádas din Ungaria, Nuruddin Farah din Somalia, Marilynne Summers Robinson din SUA, César Aira din Argentina și Bei Dao, scriitor chinez în exil. 

Anul acesta, premiul este însoțit de un cec de aproape un milion de dolari.

Săptămâna premiilor Nobel

Premiile Nobel, decernate în fiecare an, au început să fie anunțate pe 2 octombrie și se vor încheia cu decernarea premiului pentru Economie,  pe 9 octombrie.

Luni, cercetătorii Katalin Kariko şi Drew Weissman, au primit Nobelul pentru Medicină pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager. 

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost oferit cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei. 

Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice. 

Mâine va fi anunțat premiul Nobel pentru Pace, iar luni, pe 9 octombrie, va fi atribuit Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite