Premiul Nobel pentru medicină câștigat de pionierii vaccinurilor cu ARN mesager

0
Publicat:

Premiul Nobel pentru medicină din acest an a fost câștigat de Katalin Kariko şi Drew Weissman. Cei doi sunt pionierii vaccinurilor cu ARN mesager ce au arătat calea spre vaccinurile împotriva COVID-19.

Premiul Nobel pentru Medicina -Katalin Kariko (stanga) si Drew Weissman (dreapta) Foto Nobel.org
Premiul Nobel pentru Medicina -Katalin Kariko (stanga) si Drew Weissman (dreapta) Foto Nobel.org

Cei doi cercetători, Katalin Kariko (Ungaria) şi Drew Weissman (SUA) au fost recompensaţi pentru ''descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19 '', a afirmat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia, potrivit Agerpres.

Acesta este Nobelul care deschide seria de prestigioase premii, acordate în fiecare an la începutul lunii octombrie.  

Anul trecut, în 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost decernat paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.  

În afara distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.  

Începând cu 2023, valoarea premiului în bani a fost majorată la aproape un milion de dolari, astfel fiecare distincție Nobel va fi însoţită de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).  

Mâine, 3 octombrie , va fi atribuit premiul Nobel pentru fizică, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo.

Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite