Valoarea premiului Nobel a fost majorată la aproape 1 milion de euro

0
Publicat:

Fundația Nobel a anunțat, pe 15 septembrie, că mărește cu un milion de coroane suedeze (echivalentul a cca. 84.000 euro) recompensa financiară ce însoțește premiul, astfel, valoarea acestuia crește la aproape un milion de euro pentru fiecare categorie în parte, potrivit AFP. 

Premiul Nobel FOTO EPA-EFE
Premiul Nobel FOTO EPA-EFE

Fundaţia a ales să mărească valoarea premiului pentru că este viabil din punct de vedere financiar să facă acest lucru”, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

Laureații din acest an vor fi anunțați între 2 și 9 octombrie. Premiul va fi însoțit de un cec de unsprezece milioane de coroane suedeze, respectiv 920.000 de euro, ce reprezintă cea mai mare valoare nominală din istoria de peste o sută de ani ai Premiilor Nobel, potrivit Agerpres. 

În funcție de evoluția financiară a Fundației Nobel, valoarea acestui premiu a variat. 

Acum 11 ani, în 2012 , Fundația a făcut eforturi pentru a își restabili finanțele, astfel, valoarea recompensei bănești a scăzut de la 10 la 8 milioane de coroane suedeze. 

În 2017, premiul a crescut la suma de 9 milioane de coroane, iar în 2020 la 10 milioane de coroane. 

La sfârşitul anului 2022, valoarea de piaţă a capitalului investit de Fundaţia Nobel a ajuns la 5,799 miliarde de coroane”, adică aproximativ 490 de milioane de euro, relevă Fundaţia. 

Atunci când sunt mai mulți câștigători care împart unul din premii, ei își împart și suma în mod egal. Premiul Nobel este acordat pentru domenii precum Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace sau  Economie. 

Alfred Nobel este creatorul premiilor. El a inventat dinamita în 1866, lucru care l-a făcut foarte bogat. Inventatorul suedez a alocat cea mai mare parte a averii sale către premiile omonime, printr-un testament redactat la Paris, în 1895. Valoarea moștenirii se ridica, la acel moment, la 31,5 milioane de coroane, respectiv 1,8 miliarde de coroane actuale. 

Primele Premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, pentru fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și pace, potrivit site-ului oficial al Fundației. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite