FOTO VIDEO Femeile protestează în faţa Ministerului de Interne: „Moartea uneia dintre noi e moartea siguranţei tuturor femeilor“
0Aproximativ 150 de femei s-au adunat, de la ora 19.00, în faţa Ministerului de Interne, la protestul intitulat „Cade una, cădem toate”, organizat de Platforma Feminism România şi revista Cutra. Feministele cer dreptate în cazul fetelor ucise în Caracal şi pentru toate femeile care trec prin violenţă, fiind „ignorate şi minimizate”.
UPDATE 21:15 Jandarmii au legitimat o parte din participantele de la protestul din faţa sediului MAI.
Participanţii la protestul de duminică seara din faţa Ministerului de Interne au avut o reacţie puternică la adresa jandarmilor, cărora oamenii le-au strigat „Criminalii”.
După ce unii dintre participanţi au scris pe intrarea ministerului „Demisia”, jandarmii au venit să legitimeze mai multe persoane, moment în care cei care se mai aflau la protest au reacţionat vehement.
Trei persoane care au scris pe clădire au primit avertisment.
„În timpul protestului de azi @CadeUnaCademToate nu s-a apropiat niciun jandarm, iar după ce am plecat din faţă de la MAI ne-au urmărit şi i-au zis uneia dintre noi „Hai cu noi“. Câteva dintre noi s-au întors în faţa la MAI să cheme oameni pentru solidarizare. Ne-au legitimat şi s-au cărat, dar cât a fost presa de faţă nu au făcut absolut nimic“, a scris pe Facebook Ioana Ilie, participantă la protest.
UPDATE 20.50 Protestul este organizat pe Facebook şi se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Cei adunaţi au scris pe pancarte următoarele mesaje, unele cu litere roşii: "Poliţia ucide", "Şi eu sunt Alexandra", "Patriarhatul ucide", "N-aţi făcut nimic", "Poliţia ucide". Pe pereţii clădirii Ministerului de Interne a fost scris: "Demisia" şi "Poliţia ucide".
UPDATE 19.30: În jur de 150 de persoane se află în faţa Ministerului de Interne.
„Tragedia de la Caracal este şi despre sexism şi misoginie. Este despre înăbuşirea strigătelor noastre de ajutor în faţa violenţei sexiste. Despre tortura şi imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violenţă”, se arată în descrierea evenimentului.
„Moartea uneia dintre noi e moartea siguranţei tuturor femeilor.
Atunci când o femeie din această ţară este bătută, jignită, hărţuită, ucisă - simţim toate.
Ştim că ni se poate întâmpla oricând. Ni se întâmplă deja.
De fiecare dată când auzim despre astfel de cazuri simţim frică, neputinţă, furie, îngrijorare, revoltă.
Cât timp sa mai fim ignorate şi minimizate?
Nu putem să acceptăm ca moartea noastră să fie folosită în mod instrumental: critica şi reacţia noastră nu trebuie să se rezume la stat disfuncţional, corupţie sau haos instituţional.
Reacţia trebuie să fie despre faptul că trăim într-o cultură care normalizează hărţuirea şi violenţa asupra femeilor, iar societatea face mişto despre asta – în bancuri, în reclame, în melodii, în rânjetele complice ale tuturor.
Tragedia de la Caracal este despre minimalizarea violenţei asupra femeilor în discursul public.
Despre normalizarea şi banalizarea abuzului. Despre faptul că, în România anului 2019, dispariţia unei fete de 15 ani nu impresionează poliţiştii, convinşi că fata a plecat „cu un hăndrălău”. Despre strigătul de ajutor al victimelor ignorate. Despre tăcerea instituţiilor statului. Despre rânjetul cinic al poliţiştilor care stigmatizează corpuri fără apărare. Despre statul care-şi abandonează victimele violenţei. Despre statul care apără agresorii. Despre complicitatea naţională la tăcerea ucigaşă.
Toate femeile din ţara asta ştim asta.
Şi totuşi nu se vorbeşte în aceşti termeni, nici în apelurile la ieşit în stradă, nici în platourile de televiziune, nici de către politicieni.
Haideţi în stradă! Protestul nostru nu va fi tăcut. Furia noastră nu va fi tăcută. Ajunge!
Vom fi în stradă, duminică, 27 iulie, la ora 19:00, în faţa sediului MAI. Vino şi tu alături de noi! Avem nevoie de cât mai multe voci.
#sexismulucide
#cadeunacademtoate”, se mai arată în evenimentul creat pe Facebook, la care peste 600 de persoane şi-au anunţat deja prezenţa.