Deputatul PSD Ion Dumitru a fost achitat şi pentru achiziţionarea dubioasă a unui tanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Ion Dumitru şi ceilalţi inculpaţi din dosarul privind achiziţionarea supraevaluată a unui tanc au fost achitaţi de Curtea Supremă de Justiţie, pe motiv că fapta nu ar exista. Decizia poate fi contestată de procurorii anticorupţie la Completul de cinci judecători.

Motivul de achitare a fost, conform minutei deciziei, articolul 10, alineatul d din Codul de procedură penală, care prevede că exercitatea acţiunii penale este împiedicată dacă lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Potrivit decizie instanţei, au fost achitaţi Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintilă Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu şi Bogdan Stanciu.

Citiţi un articol despre achitarea din dosarul Romsilva I

Ziua în care Justiţia a învins anticorupţia

Totodată, instanţa a respins ca nefondată acţiunea civilă a Romsilva. Decizia poate fi atacată cu recurs în zece zile la Completul de cinci judecători. În acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

image

Tancul T34,  folosit de trupele de geniu

Potrivit anchetatorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, aşa cum a reieşit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T 34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în "V", iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole, de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicaţii civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilităţile tehnologice ale acestuia, raportul preţ/economicitate/eficienţă şi să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul.

Adaos scandalos de 1.744%

În cazul tancului, procurorii au descoperit că a fost achiziţionat cu un adaos de 1.744%, iar Regia a cerut în instanţă despăgubiri de 868.569 de lei. Utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un saşiu de tanc tip T34, consuma 80 de litri de motorină pe oră şi era necorespunzător activităţilor de tip forestier. Romsilva s-a constituit parte civilă şi pentru armele achiziţionate cu adaosuri între 71,71% şi 479,39%, susţinând că a fost păgubită cu suma de 1.071.320 de lei. Acum tancul a fost vopsit portocaliu şi zace la Centrul de fructe de pădure Ulmi din Dâmboviţa.

Achitare cu repetiţie

Acesta este cel de-al doilea dosar în care Ion Dumitru este judecat.
În celălalt dosar, în urmă cu doi ani, deputatul a fost achitat definitiv în legătură cu acuzaţiile de abuz în serviciu legat de achiziţiile de armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare.

Magistraţii care l-au „albit“ pe Ion Dumitru

Dosarul Romsilva, închis de Justiţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite