Cum văd românii războiul din Fâșia Gaza SONDAJ

0
Publicat:

Primul vinovat pentru războiul izbucnit în Fâșia Gaza este gruparea Hamas, consideră românii, potrivit unui sondaj Inscop. Pe locul doi sunt plasate Statele Unite ale Americii, urmate de Israel. 

Românii indică gruparea Hamas ca principal vinovat al ororilor din Gaza FOTO Colaj Profimedia
Românii indică gruparea Hamas ca principal vinovat al ororilor din Gaza FOTO Colaj Profimedia

Întrebați cine cred că este principalul vinovat de declanșarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenți au indicat Hamas, 9.6% au spus SUA, 9% au indicat Israel. 7.1% consideră țările arabe vinovate, 6.6% au indicat Rusia, iar 4.2% spus Iran.

25.7% au indicat că nu știu să răspundă la întrebare, iar 2.1% au refuzat să răspundă. 

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center. Datele au fost culese în perioada 6-14 noiembrie 2023, prin metoda interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Războiul din Fășia Gaza

Conflictul a izbucnit pe 7 octombrie, în urma unui atac al grupării teroriste Hamas.  

Atacurile s-au soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane, iar invazia israeliană ulterioară în Gaza a produs peste 15.000 de morți. 

Un armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a permis eliberarea mai multor ostatici, printre care și israelieni cu dublă cetățenie. Astfel, aproximativ 105 israelieni au fost eliberați. 

Israelul va urmări organizația Hamas în Liban, Turcia și Qatar, chiar dacă va dura mai mulți ani, a declarat șeful agenției de securitate internă din Israel, Shin Bet.

În același timp, un articol publicat de New York Times arată că oficialii israelieni au intrat în posesia unui plan detaliat al mișcării islamiste palestiniene Hamas, care prevedea un atac de proporții asupra Israelului, cu mai mult de un an înainte de a avea loc. 

Potrivit sursei citate, documentul, care a circulat în cercurile de informaţii sub numele de cod "Zidul Ierihonului", nu furniza o dată precisă pentru un posibil atac, dar definea puncte precise pentru a copleşi aparatul de securitate israelian şi apoi pentru a ataca oraşele şi baze militare, existând chiar și avertismente din partea analiștilor.  

Potrivit ziarului american, deşi documentul "Zidul Ierihonului" a fost vehiculat în cadrul ierarhiei militare israeliene, nu se ştie dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său erau la curent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite