Dezvăluire teribilă a celor de la New York Times: israelienii știau de un an de zile tot planul de atac al HAMAS

0
0
Publicat:

Puteți accesa aici bomba de presă publicată ieri de cel mai bine informat și influent ziar american și care provoacă deja un șir de discuții mai mult decât înflăcărate pe rețelele sociale și, fără îndoială, produce stupoare printre analiștii militari.

Picture1 png

N-ar avea cum să fie altfel din moment ce nu mai e vorba doar despre presupuneri sau zvonuri care, până acum, chiar dacă au circular destul de intens în anumite medii, au putut foarte ușor să fie trecute în categoria „atacuri plătite de ruși pentru destabilizarea credibilității Occidentului”. Sunt niște acuzații foarte precise, extrem, extrem de grave și cu implicații militare și politice uriașe. În acest sens, chiar trebuie să se vină cu explicații pentru că, pe lângă potențialul destabilizator extrem de evident, aceste acuzații sunt totodată și niște lovituri directe care vor fi resimțite ca un al doilea atac mortal de către populațiile care suferă de pe urma războiului nimicitor dintre Israel și Hamas.Asta cu atât mai mult cu cât, imediat după atacul teroriștilor Hamas, israelienii au răspuns cu o arme nimicitoare dar și cu o la fel de nimicitoare și complexă campanie ie de propagandă, internă și externă, când au asemuit atacul respectiv cu evenimentele cumplite de la 11 Septembrie când, pentru prima oară în istorie, America a fost atacată pe solul național tot de niște teroriști arabi.

Picture2 png

Materialul publicat de New York Times vine doar după câteva luni după ce, în 26 iulie 2023, un veteran din Unitatea 8200 din armata israeliană avertizase că zeci de comandouri din Hamas efectuaseră recent antrenamente intense sub conducerea unor comandanți miulitari ai organizației. În program figura doborârea unui avion și atacarea unui kibutz sau a unei baze militare, folosind același citat din Coran care apare în deschiderea documentului publicat ieri de americani: „Surprinde-i la porți. Dacă vei face asta, cu siguranță vei învinge!”.

Documentul poartă titlul de „Zidurile Ierihonului” și „a avut o circulație largă la nivelul liderilor politici și militari israelieni”. Analistul remarca faptul că „antrenamentul urma foarte îndeaproape planul din „Zidurile Ierihonului” și, spun americanii, fusese obținut în urmă cu un an de serviciile de informații israeliene și că Hamas deține capacitatea de a-l duce la îndeplinire. Colonelul responsabil pentru divizia Gaza a răspuns că exercițiul militar respectiv face parte doar „dintr-un scenariu de ficțiune...și, pe scurt, ce e de făcut este să se aștepte în liniște”.

Picture3 png

În document nu se indică data atacului în schimb sunt descrise etapele exacte a ceea ce s-a petrecut pe 7 octombrie: baraj de rachete, drone care să distrugă camerele de securitate și toate celelalte sisteme automatizate de apărare, apoi luptătorii din Hamas care să folosească para pante pentru a intra pe teritoriul israelian, urmați îndeaproape de alte valuri de atac. Se spune și că în document sunt indicate locațiile și dimensiunile bazelor armatei adverse, cu atenție deosebită, ca obiectiv care trebuie cucerit, pentru baza de la Re’im, locația aleasă pentru atacul din 7 octombrie.

Este deci de presupus că existau informații foarte credibile despre un plan de atac masiv iminent. Cine trebuia să informeze și pe cine? Existau oare circuitele funcționale care să ducă, așa cum ar fi fost normal, toate aceste estimări înspre vârful lanțului de comandă și control care ar fi trebuit să informeze conducerea politică? Dacă da, răspunderea revine acelui nivel care n-a știut să facă evaluarea corectă a riscului.

Greu de anticipat ce efect final vor avea aceste dezvăluiri, dar cert este că tot haosul acesta se plătește în continuare prin victime de o parte și de alte și e sigur că va crea pe termen lung și foarte lung, baza pentru continuarea răzbunărilor și consolidarea unui climat de neîncredere mortal. Și, de-abia de acum, chiar este posibilă intrarea în spațiul incontrolabil al tuturor teoriile conspiraționiste, exact cum s-a petrecut după Pearl Harbour și 11 Septembrie.

Dacă este așa, pentru ce au trebuit să moară atâția oameni?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite