Ce e învățământul simultan, „buba neagră” a școlii de la sat

0
Publicat:

În România anului 2024 există școli unde copiii învață la grămadă, cei mici împreună cu cei mari în aceleași săli de clasă. Iar învățătorii și profesorii, ca niște adevărați regizori, sunt nevoiți să-și adapteze metoda de predare în așa fel încât să acopere nevoile educaționale ale tuturor. Însă, chiar și așa, minuni nu se pot face. Iar rezultatul, de cele mai multe ori, este un abandon școlar mai mare și un acces mai slab la educație. 

elevi clasa
Elevii școlii din Peștișani, două clase într-una singură. Sursa foto: Alin Dobromirescu

La Școala generală din localitatea Peștișani, județul Gorj, învață peste 150 de elevi. „Învățământ simultan avem doar la clasele primare, adică la clasele I-IV. Elevii din clasa pregătitoare învață în sistem clasic, singuri, doar ei cu învățătoarea lor. La fel și cei din gimnaziu”, a precizat pentru „Adevărul” directorul unității, profesorul Alin Dobromirescu. „Treaba asta este de când lumea și pământul la noi. Din păcate. Dar nu avem ce face”, continuă dascălul.

Directorul ne-a spus că elevii au fost grupați în așa fel încât să fie apropiați ca vârstă, dar și ca nivel de cunoștințe. „Elevii de clasa I învață împreună cu cei dintr-a doua, iar cei de-a treia învață alături de colegii lor mai mari, de-a IV-a. În fiecare clasă avem în jur de 8, 9 elevi. Deci, unui singur învățător, i-ar reveni până în 20 de copii”. La școala din Peștișani vin elevi din trei sate învecinate. „A scăzut natalitatea. Nu mai sunt copii atât de mulți. Noi am avea spațiu pentru a organiza clase. Problema e că nu avem atât de mulți elevi”, ne-a explicat directorul situația din școala sa. Învățătoarele care predau la școala din Peștișani s-au adaptat situației: „Nu au avut încotro. S-au organizat în așa fel încât să reușească să lucreze cu toți elevii în același timp. Într-adevăr, la noi și orarul copiilor coincide. De exemplu, și elevii de clasa I și cei de-a II-a lucrează la matematică în același timp. Diferă doar manualele și, evident, gradul de dificultate al exercițiilor”. Elevii de clasa a IV-a, care pe lângă Limba română și matematică mai au și alte materii, le studiază pe acestea din urmă separat. „Istoria și Geografia, de exemplu. Sunt puse în orar ultimele ore, în așa fel încât elevii din clasa a III-a să plece acasă, iar cei dintr-a IV-a să rămân singuri cu învățătoarea”, mai explică directorul. 

Învățătoare: „Ne-am obișnuit”

Dacă la școala din Peștișani elevii dintr-o sală de clasă studiază în același timp aceeași materie, în alte școli profesorii sunt nevoiți să se împartă chiar și-n patru. "Timpul alocat fiecărui elev e mai mare. Apoi, e destul de dificil să predai patru discipline într-o singură oră de curs, dar experienţa ne-a învăţat şi lucrul acesta, iar elevii nu au de suferit", a declarat învățătoarea Lavinia Cernătoiu, de la școala din comuna Văcarea, de lângă Târgu Jiu.

O situație asemănătoare se regăsește și la școala gimnazială din localitatea Cârcea, județul Dolj, acolo unde învățătorul Sebastian-Radu Pirpilică predă elevilor cât două materii concomitent. Dascălul a recunoscut că e destul de dificil, deoarece timpul se înjumătățește: „Jumătate din timp cu o clasă, jumătate cu cealaltă, dar mi-am organizat activitatea didactică într-un mod specific. De exemplu, când lucrez cu clasa a III-a la matematică, clasa a IV-a lucrează la educație civică sau la alte materii la care pot lucra singuri, doar cu câteva indicații din partea mea”. 

Există două moduri în care profesorul poate lucra în clasă. El poate adopta un model de predare sincronică, prezintând elevilor teme asemănătoare și adaptând cerinţele de lucru particularităţilor metodice ale disciplinei şi de vârstă ale copiilor. Sau, își poate împărți timpul adresându-se fiecărui colectiv separat.  

Învățământul simultan, „o nenorocire”

Acest sistem de învățământ simultan i-a obligat pe dascăli să recurgă la tot soiul de „artificii” care să le permită să jongleze cu timpul, cu materiile, cu programa. Și care să-i ajute să fie acolo, prezenți în clasă, pentru toți copiii. E foarte greu însă să obții performanță în astfel de condiții. Însă, sunt dascăli care văd partea plină a paharului. „Cel mai mare plus al învăţământului simultan este socializarea, este dezvoltarea unor comportamente de a sprijini şi ajuta pe cei mai mici sau de a colabora între copii cu vârste diferite", crede învățătoarea Lavinia Cernătoiu. 

Deși nu sunt de aceeași părere, autoritățile nu au venit cu o soluție pentru rezolvarea acestei „bube” din sistem. La începutul anului 2021, ministrul de atunci al Educației, Sorin Cîmpeanu, a catalogat învăţământul în sistem simultan drept ”o nenorocire” şi a susținut că acesta trebuie să dispară. „Învăţământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învăţământului românesc. Nu ştiu de situaţii în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină într-un cadru propice. Şi, totuşi, trebuie să se facă lucrul acesta. Învăţământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea”, a spus Sorin Cîmpeanu. Anul trecut și ministra Ligia Deca a semnalat problema. „Din păcate, încă avem învățământ simultan și unde trebuie să facem mai multe eforturi pentru a asigura dreptul la educație”, a declarat ministra cu ocazia unei vizite la o școală dintr-o zonă de munte. Totul a rămas însă doar la nivel declarativ. 

Profesorii nu sunt instruiți, iar fiecare se descurcă cum poate

Câteva dintre dezavantajele învățământului simultan au fost identificate de profesoara Roxana Acatrinei, cadru didactic la Școala Gimnazială Cornu Luncii, din Suceava. Aceasta a  precizat că profesorii nu sunt pregătiţi pentru un astfel de model de învăţământ, iar posibilităţile de perfecţionare a acestora sunt extrem de reduse. Motivul? Sistemul de învățământ din România nu pune la dispoziția dascălilor lucrări metodice de specialitate. Prin urmare, profesorii care lucrează în învăţământul simultan folosesc aceleași metode ca şi cei din învăţământul clasic. 

În România, 111.755 de elevi de clasele primare și gimnaziale învățau în sistemul de învățământ simultan, în anul școlar 2021-2022, potrivit datelor Ministerului Educației. Pe cicluri de studiu, 10% din elevii din clasele primare învață simultan (87.835 elevi din 870.341), iar 3,4% din elevii de gimnaziu (23.920 elevi din 702.754) sunt în aceeași situație. Aproape 100.000 de copii învață în sistem simultan în România anului 2024. 

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite