Lloyd Austin, spitalizat, şi-a anulat deplasarea la Bruxelles pentru reuniuni cu omologi din NATO

0
Publicat:

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi-a anulat deplasarea pe care urma să o facă la Bruxelles pentru întâlniri cu omologi din ţările NATO, a indicat luni un oficial american, după ce şeful Pentagonului a fost internat la terapie intensivă şi şi-a transferat atribuţiile către adjuncta sa.

Șeful Pentagonului a fost intenrat din nou în spital FOTO EPA EFE
Șeful Pentagonului a fost intenrat din nou în spital FOTO EPA EFE

Austin (70 de ani) a fost internat duminică la Centrul medical militar Walter Reed Military pentru o urgenţă la vezica urinară. Austin urma să participe joi la o reuniune a miniştrilor apărării din NATO şi, separat miercuri, la o întâlnire a grupului de contact pentru Ucraina, anunță Agerpres.

Oficialul american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că această din urmă întâlnire va avea loc în format virtual. Deocamdată nu se ştie cât timp va rămâne Austin în spital, însă şeful Pentagonului şi-a transferat atribuţiile către adjuncta sa, Kathleen Hicks.

În ultima zi a lunii, Lloyd Austin este convocat să depună mărturie în faţa Congresului în legătură cu faptul că a ţinut iniţial secrete chiar şi faţă de preşedintele Joe Biden spitalizările anterioare din decembrie şi ianuarie, ceea ce a declanşat un scandal politic şi i-a făcut pe republicani să-l acuze de neglijarea îndatoririlor.  

„A fost o greşeală"

Pentagonul anunţase, cu câteva ore mai devreme, că Austin „a mers la spital cu sistemele de comunicaţii clasificate şi neclasificate necesare" pentru a-şi îndeplini atribuţiile.

Pe 1 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul Apărării şi-a cerut scuze pentru că a ţinut secret că suferă de cancer, problemă care a stârnit o enormă controversă în ţară.

Pentru că în plin an electoral şi în timp ce Statele Unite, cea mai mare putere militară a lumii, urmăresc îndeaproape două conflicte majore în Ucraina şi Fâşia Gaza, Austin a fost operat şi internat de două ori în decembrie şi ianuarie fără ca preşedintele Joe Biden să ştie ceva despre asta.

„A fost o greşeală", a recunoscut ministrul în cadrul acestui briefing de presă, precizând că recuperarea sa „va dura ceva timp".

Lloyd Austin a spus că a cerut scuze „direct" preşedintelui Biden şi că acesta din urmă a răspuns „înţelegător".

Vestea a provocat stupoare chiar şi în tabăra democrată şi a suscitat apeluri din partea republicanilor la demisia lui Lloyd Austin.

Acum, ministerul său a comunicat cu promptitudine despre noua sa internare: presa a fost anunţată la aproximativ două ore după plecarea sa la spitalul Walter Reed.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite